BITKA ZA TRŽIŠTE

Najglasniji protivnik TDR-a radi za British American Tobacco

Predstavnik BAT-a kaže da nije u sukobu interesa jer jedna njegova tvrtka ima maloprodaju, a druga distribuira BAT
 Admir Buljubašić / CROPIX

ZAGREB - Savez udruga malih trgovaca podnio je prije pet dana prijavu Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja protiv Tvornice duhana Rovinj koja im je od 1. siječnja ponudila nove ugovore s drastično manjim rabatima.

Tom novom prijavom i tvrdnjom da TDR uništava male trgovce nastavlja se “tihi rat” duhanskih kompanija i TDR-a koji drži više od 70 posto tržišta cigareta u Hrvatskoj.

Mali kiosci

Iza tvrtke Smoking, jednog od najistaknutijih predstavnika malih trgovaca i glavnog protivnika nove TDR-ove prodajne politike, ipak stoji British American Tobacco. Jedna od tvrtki kćeri Smokinga glavni je distributer cigareta British American Tobaccoa za hrvatsko tržište.

Renato Perica, predstavnik Smokinga, jučer nam je i potvrdio tu informaciju, ali kaže da ovom akcijom nije u sukobu interesa jer je Smoking razdvojio tvrtke, odnosno imaju tvrtku za maloprodaju i drugu koja je distributer BAT-a.

Mali trgovci ističu da TDR svojom politikom rabata želi uništiti male kioske i trgovce te stranim kompanijama oduzeti mogućnost da prodaju svoje cigarete i otvoriti prostor za lanac kioska Adris grupe.

Rabati kod drugih

U Savezu navode da nije istina da je već 95 posto trgovaca prihvatilo nove ugovore, kako je objavio TDR.

Tvrde da su pojedini trgovci iz straha potpisali ugovore, ali ne naručuju cigarete od TDR-a. Predsjednik Uprave TDR-a Davor Tomašković jučer je izjavio kako samo jedan posto trgovaca nije prihvatio ugovore.

Mali trgovci tvrde da su rabati na cigarete u EU od 8 do 12 posto, u Srbiji 5,5 do 6,5 posto, a u BiH 4,5 do 5 posto.

Perica ističe da bi Smoking, koji ima 90 prodajnih mjesta i 250 zaposlenih, prihvaćenjem novih rabata godišnje na cigaretama gubio milijun kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:14