USPORAVANJE

NAJMANJI MJESEČNI RAST OD RUJNA Iako se očekivao daljnji pad, stopa nezaposlenosti u SAD-u se u ožujku zadržala na 4%

Tvornica Forda u Michiganu
 Profimedia, imageBROKER

U američkom je gospodarstvu u ožujku ove godine otvoreno najmanje novih radnih mjesta u proteklih šest mjeseci, ponajprije zbog smanjenja broja zaposlenih u građevinarstvu i maloprodaji, objavila je u petak američka vlada.

U najvećem svjetskom gospodarstvu u ožujku je tako neto otvoreno 103.000 novih radnih mjesta, nakon 326.000 u veljači, pokazali su podaci američkog ministarstva rada.

Riječ je o najmanjem mjesečnom rastu broja zaposlenih od rujna 2017. godine.

Ožujsko povećanje slabije je od prosječnog rasta za 202 tisuće u protekla tri mjeseca i blizu je približno 100 tisuća novih radnih mjesta potrebnih kako bi se pratio korak s rastom radnosposobne populacije.

Stopa nezaposlenosti u ožujku se pak zadržala na 4,1 posto šesti mjesec zaredom, pokazali su podaci ministarstva.

Ekonomisti iz Reutersove ankete prognozirali su rast broja zaposlenih za 193 tisuće i pad stope nezaposlenosti na četiri posto.

Rast plaća blago je ubrzao u ožujku, pokazalo je nadalje izvješće ministarstva. Prosječne plaće po satu porasle su za osam centi ili 0,3 posto u odnosu na veljaču, kada su uvećane 0,1 posto, zbog čega je rast plaća na godišnjoj razini uvećan na 2,7 posto, s 2,6 percent u veljači.

Povratak hladnijeg vremena i nedostatak kvalificiranih radnika pritisnuo je u ožujku zapošljavanja u građevinskom sektoru. U tom je sektoru broj zaposlenih smanjen za 15.000, prvi put od prošlogodišnjeg srpnja, nakon povećanja za 65.000 u veljači.

U maloprodaji je broj zaposlenih smanjen za 4.400, nakon otvorenih 47.300 radnih mjesta u veljači.

S druge strane, u sektoru proizvodnje broj zaposlenih povećan je za 22 tisuće. Državni sektor također je povećao zapošljavanje, uz novootvorenih 1.000 radnih mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 15:13