JOHN COLLISON

NAJMLAĐI SVJETSKI MILIJARDER KOJI JE SAM STVORIO SVOJE BOGASTVO Ima samo 26 godina, a imetak je zgrnuo na tvrtci koja omogućuje online plaćanje

John Collison
 Naoise Culhane / SPORTSFILE / Getty Images

Suosnivači tvrtke Stripe, irska braća Patrick Collison (28) i John Collison (26) pridružili su se najmlađim svjetskim milijarderima nakon što je vrijednost njihove kompanije procijenjena na 9,2 milijarde dolara, piše Forbes.

Braća sada vrijede po 1,1 milijardu dolara svaki, a preko magične granice ih je pogurala nova financijska injekcija u tvrtku od strane CapitalG-a, investicijskog odjela tvrtke Alphabet, konglomerata pod čijom je kontrolom Google. Zbog toga se vrijednost Stripe-a, koji pruža uslugu online plaćanja za fizičke i pravne osobe, gotovo udvostručila. Prije ove zadnje investicije braća su bila vlasnici oko 30% dionica Stripe-a, a nakon nje Forbes procjenjuje da je svaki zadržao oko 12 posto dionica, iako je glasnogovornik tvrtke odbio komentirati vlasničku strukturu kompanije.

Ovim je John Collison, predsjednik Stripe-a, postao najmlađi svjetski milijarder koji je do bogatstva došao vlastitim radom, a s trona je svrgnuo dva mjeseca starijeg osnivača i direktora Snapchata Evana Spiegela. U društvu milijardera mlađih od trideset godina, koji su vlastitim zaslugama došli do bogatstva (dakle nisu ga naslijedili), još su i ranije spomenuti Patrick Collison (28) i drugi suosnivač Snapchata Bobby Murphy, kojem je 28 godina.

Najmlađa svjetska milijarderka je pak Norvežanka Alexandra Andresen (20), koja je zajedno s godinu dana starijom sestrom Katharinom naslijedila udio od 42% u obiteljskoj investicijskoj tvrtki Ferd. Procjenjuje se da obje u vlasništvu imaju bogatstvo vrijedno 1,2 milijarde dolara.

S druge strane životnog puta najstariji milijarder je 87-godišnji irski građevinski tajkun Pallonji Mistry čije se bogatstvo procjenjuje na 13 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:14