ŽENE NA FUNKCIJAMA U NAJUSPJEŠNIJIM TVRTKAMA

NAJMOĆNIJE DAME HRVATSKOG BIZNISA Ovih sto žena upravlja sa 174 milijardi kuna i vodi 240.000 uposlenih!

Članice Nadzornog odbora Ine Gordana Sekulić i Maja Rilović te članica Uprave Agrokor Trgovine Ljerka Puljić tri su najmoćnije žene hrvatskog biznisa.

Sto najmoćnijih žena našeg gospodarstva upravlja s više od 174 milijarde kuna i vodi više od 240.000 radnika.

Financijski izvještaji

Pokazuje to analiza koju je u povodu Međunarodnog dana žena provela tvrtka Bisnode Hrvatska. Listu 100 najutjecajnijih žena u biznisu sastavili su analizirajući koje su žene na funkcijama u najuspješnijim tvrtkama u 2012. prema podacima iz godišnjih financijskih izvještaja tvrtki te sudskog registra.

- Iako ne u mjeri u kojoj to zaslužuju niti u prosjeku koji je uobičajen za druge zemlje, hrvatsko gospodarstvo može se pohvaliti da na vodećim pozicijama u velikim tvrtkama, ima pripadnice ljepšeg spola - ističu u tvrtki Bisnode.

Čačićeva žena

Na listi 100 najmoćnijih žena u biznisu četvrto je mjesto zauzela članica Uprave Agrokora Piruška Canjuga, a peto i šesto članice NO-a Konzuma Ana Jerković i Zdenka Horvat.

Na sedmom, osmom i devetom mjestu nalaze se Irena Jolić Šimović i Branka Skaramuča, članice Uprave HT-a, te Kathryn Walt Hall, članica NO HT-a. Na desetom mjestu nalazi se Daniela Roguljić, članica Uprave Zagrebačke banke. Samo njih 10 upravlja s gotovo 60 milijardi kuna prihoda tvrtki u kojima rade te vode više od 62.000 zaposlenih.

Članice NO-a

- Od 100 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa, samo ih je 11 na vodećoj poziciji, neovisno je li riječ o poziciji predsjednice NO-a ili uprave ili pak generalnog direktora - pojašnjavaju autori liste.

Lista je pokazala i niz zanimljivosti pa je tako sindikalka Maja Rilović na visoko drugo mjesto ušla kao predstavnica radnika u NO-u Ine. Na listi se na 47. mjestu našla i Marija Čačić, supruga bivšeg potpredsjednika Vlade Radimira Čačića, koja je članica NO-a Croatia Airlinesa.

Na listi su i obje kćeri vlasnika Vindije Dragutina Drka: mlađa kći Tamara Drk Vojnović kao članica NO-a Vindije je na 28. mjestu, a Dubravka Drk Mravlinčić kao članica NO-a Koke na 69. mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:39