POSLOVNI MEGAPOTHVAT

NAJVEĆA PONUDA Agrokor opet najozbiljniji kandidat za kupnju Mercatora

Vrbovec, 240409.Premijer RH Ivo Sanader otvorio je novi pogon za proizvodnju mesa u tvornici PIK Vrbovec u vlasnistvu koncerna Agrokor.Ivica Todoric vlasnik koncerna Agrokor.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

LJUBLJANA - Rok za predaju neobvezujućih ponuda za kupnju više od polovice dionica Mercatora je produžen pa će se one primati "najmanje do kraja ovoga tjedna", objavila je u ponedjeljak Slovenska tiskovna agencija STA koja se poziva na izvore u Pivovarni Laško (PL).

Ta je kompanija najveći pojedinačni vlasnik s više od 23 posto ukupnih dionica Mercatora. U novom pokušaju prodaje PL sudjeluje u konzorciju s bankama, a ukupno se prodaje 53,18 posto Mercatorovih dionica. Rok za predaju ponuda, prema najavama slovenskih medija, istjecao je u ponedjeljak, no ING banka iz Londona koja kao konzultant vodi postupak primat će ih najmanje do kraja ovog tjedna, navela je u ponedjeljak STA.

Poslovni list Finance piše kako se može očekivati ukupno oko pet neobvezujućih ponuda. Vodeći slovenski mediji ocjenjuju da bi najveću cijenu za dionicu, kojom se na Ljubljanskoj burzi krajem tjedna trgovalo po 125 eura, mogao, kao i u ranijem pokušaju prodaje, ponuditi Agrokor kao potencijalni strateški investitor s obzirom na do sada pokazan interes, ali da će ponuđena cijena vjerojatno biti mnogo manja nego 2011. godine, kad je Agrokor nudio 221 eura za dionicu. Rok za prikupljanje ponuda i tada je bio produžen za nešto manje od dva tjedna, neslužbeno zato jer se je čekala ponuda Agrokora.

I ljubljanski Dnevnik navodi da se može očekivati kako će Agrokor dati višu neobvezujuću ponudu za Mercatorove dionice od financijskih fondova, jer kao strateški investitor može računati na sinergijske učinke u slučaju preuzimanja.

No, prihvaćanje Agrokorove ponude produžilo bi prodajne postupke jer bi hrvatski konzorcij morao osigurati izvore financiranja kreditima, dok je prednost financijskih fondova da sredstva već imaju, navodi Dnevnik koji procjenjuje da bi zato Agrokor morao ponuditi najmanje 150 eura za dionicu kako bi vlasnici prihvatili njegovu ponudu.

Predsjednik Nadzornog odbora Mercatora Matej Lahovnik krajem prošlog tjedna za Delo je izjavio kako Mercator treba strateškog partnera, ali mu je potrebno i restrukturiranje. Ako bi i ovaj postupak prodaje Mercatora završio neuspješno, onda ne bi bilo dobro malo poslije toga raspisivati novi, nego upravi treba dati najmanje dvije do tri godine da provede restrukturiranje kompanije, izjavio je Lahovnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. siječanj 2023 21:08