ULAGANJE

Najveća prepreka srpskom kapitalu je javno mnijenje

Iako ih podržavaju političari i poduzetnici iz Hrvatske, ulagači iz Srbije ne mogu svladati otpor
 Igor Sambolec/CROPIX

BEOGRAD - Srpska ulaganja od samo 20 milijuna eura, nasuprot 520 milijuna eura hrvatskih investicija u toj zemlji, govore da kapital iz Srbije još uvijek nije dobrodošao.

Neuspjeli pokušaji

Ministar gospodarstva Đuro Popijač u Beogradu je pozvao srpske poduzetnike da ulažu u Hrvatsku, ali u razgovoru s nekolicinom srpskih i hrvatskih gospodarstvenika vidljivo je da prepreka još uvijek ima. Nekoliko neuspješnih privatizacija srpskog kapitala u Hrvatskoj obeshrabrilo je sve nas druge, kaže jedan poduzetnik koji želi ostati anoniman. “Ne možemo ići tamo ako se uvijek oko naših mogućih ulaganja digne javno mnijenje i kampanja protiv ulaganja, kaže”, ističe.

Distribucija cigareta

No, većina vjeruje da će kriza i sve bolji politički odnosi pridonijeti smirivanju strasti. Srđan Lazović, direktor za regulatorne poslove British Americen Tobacco, tvrtke koja je proizvodnju iz Zadra preselila u Srbiju, ističe da u Hrvatskoj postoji veliki problem distribucije cigareta i registracije brendova koji su u kategoriji necarinskih problema nedokazivi. Delta Holding, nakon nekoliko neuspješnih pokušaja investiranja u Hrvatsku, odlučio je širiti se na tržišta gdje već posluje. Potpredsjednik holdinga, Dragan Filipović, ističe da je u Hrvatskoj još uvijek najveći problem tretman javnog mnijenja prema investicijama iz Srbije.

- Nema sumnje da su politika i privreda naklonjeni kapitalu iz Srbije, ali ako nas ne žele potencijalni potrošači, onda ne treba ići silom - kaže Filipović, ističući da su hrvatske investicije u Srbiji dobro dočekane i da bi trebao postojati reciprocitet.





TDR: I naši šleperi stoje tjednima na srpskoj granici

Davor Tomašković, predsjednik Uprave TDR-a, kaže da nisu utemeljene predodžbe kako u Hrvatskoj postoji blokada srpskih investicija. - Ako su i postojale takve barijere, one su davna prošlost. Postoji isključivo ekonomski interes. TDR odlično posluje u Srbiji, a čini mi se i da sve više srpske robe ima u hrvatskim trgovinama. Ako je i bilo nekih problema, kriza će to promjeniti jer postoji velika glad za investicijama. TDR i danas ima na tržištu Srbije neke izvancarinske i carinske barijere. Primjerice, svaki naš šleper stoji na granici nekoliko tjedana zbog sanitarnih kontrola što nam povećava trošak. Bilo bi mnogo jednostavnije da zemlje međusobno priznaju certifikate o ispravnosti proizvoda.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 22:49