VRIJEDNO KEMIJSKO POSLOVANJE

NAJVEĆI SVJETSKI PROIZVOĐAČ BOJA IMA NOVOG VLASNIKA Nizozemski AkzoNobel prodan za 10 milijardi eura grupi Carlyle i fondu GIC

Zgrada AkzoNobela u Velikoj Britaniji
 Phil Noble/File Photo / REUTERS

Nizozemski kemijski div AkzoNobel priopćio je u utorak da je odlučio prodati kemijsko poslovanje američkoj investicijskoj grupi Carlyle i singapurskom stabilizacijskom fondu GIC za 10,1 milijardu eura.

"AkzoNobel objavljuje danas prodaju kompletnog poslovanja sa specijalnim kemikalijama grupi Carlyle i GIC-u za 10,1 milijardu eura ... u okviru strategije objavljene u travnju 2017. godine", navodi se u priopćenju.

Zaključenje sporazuma očekuje se do kraja godine, a u nizozemskoj kompaniji tvrde da je taj korak "u najboljem interesu AkzoNobela, Specialty Chemicalsa i njihovih dionika, uključujući zaposlenike, vlasnike dionica i kupce".

Prošle su godine iz vodećeg svjetskog proizvođača boja, u čijem su vlasništvu brendovi poput Duluxa i Trimetala, najavili da planiraju odvojiti poslovanje s kemikalijama nakon što su odbacili ponudu za neprijateljsko preuzimanje američkog konkurenta PPG-a.

Sredinom prošle godine PPG je odustao od kupnje nakon što je dostavio tri ponude kojima je vrijednost ciljane kompanije bila procijenjena na 26,9 milijardi eura.

U studenom iz AkzoNobela objavili da odustaju od razgovora o spajanju s američkom tvrtkom Axalta budući da se nisu uspjeli dogovoriti.

Prema poslovnom izvješću objavljenom ovog mjeseca AkzoNobel je prošle godine ostvario tri posto veće prihode, od 14,6 milijardi eura. Dobit im je pak potonula 14 posto, na 832 milijuna eura.

AkzoNoberl osnovan je 1994. godine spajanjem nizozemske tvrtke Akzo i švedskog Nobela. Trenutno zapošljavaju 45.000 radnika i posluju u nekih 80 zemalja širom svijeta.

Carlyle Group pak ima sjedište u Washingtonu i spada među najveće svjetske grupacije za upravljanje investicijskim fondovima. Upravljaju imovinom ukupne vrijednosti 178 milijardi dolara.

Singapurski GIC stabilizacijski je fond kojeg je 1981. godine osnovala singapurska vlada za potrebe upravljanja deviznim rezervama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:11