Novi projekti Galeba

NAKON POSLA ZA NATO, OMIŠKA TVORNICA OPREMA UKRAJINSKU VOJSKU Radit će polo majice i zimsko donje rublje

Stjepan Pezo, predsjednik Uprave Galeba
 Ante Čizmić / HANZA MEDIA

U prostorijama MORH-a ukrajinski ministar obrane Stepan Poltorak i predsjednik Uprave omiške tvrtke Galeb Stjepan Pezo potpisali su danas promemoriju o suradnji. Time se iskazuje interes za plasman proizvoda omiškoga Galeba za potrebe ukrajinske vojske.
Premda je to prvi korak, predsjednik Uprave Galeba smatra da nema zapreka za realizaciju opskrbe ukrajinske vojske već na ljeto polo-majicama te donjim rubljem za zimsku sezonu, uključujući negorivo rublje.
Suradnja je uspostavljena zahvaljujući angažmanu Ivice Pirića, predsjednika Ukrajinsko-hrvatske gospodarske komore, koji je ujedno i počasni konzul Ukrajine u Hrvatskoj.
- Mnogo je truda Pirić uložio kako bi se započela ova suradnja - ističe Pezo te dodaje kako je Galeb od samog početka podržavao sve njegove projekte i on im je otvorio mnoga vrata.
Potpisivanju promemorije prethodila su dva posjeta izaslanstva ukrajinskog ministarstva obrane omiškoj tvornici. U posjet su došli stručnjaci iz ukrajinskog ministarstva, a kontrolirali su kvalitetu i certifikate.
- Od nas su uzeli uzorke kako bi naše proizvode mogli testirali u Ukrajini. Bili su zadovoljni, tako da smo došli do ove faze. Iako se radi o iskazivanju interesa, u dokumentu je naveden asortiman koji će Galeb proizvoditi za njih - pojašnjava Pezo.
- Nakon prve isporuke, plan je povući i ostale hrvatske dobavljače iz obrambene industrije. Postoji asortiman proizvoda koji naši proizvođači mogu kvalitetno isporučivati za tako zahtjevne kupce kao što je vojska koja se oprema po standardima NATO-a, napose kada se žele moderno i kvalitetno opremiti - objašnjava prvi čovjek omiške tvornice rublja.
Iako Pezo nije htio iznijeti očekivanu vrijednost posla za ukrajinsku vojsku, ona bi mogla biti slična kao posla koji su odradili za NATO, oko pet milijuna kuna. Dobili su ga na natječaju, realizirali tijekom prošle godine i nedavno završili.
Uz neke druge projekte koji su u planu, posao za Ukrajinu mogao bi, dakle, nadomjestiti volumen i vrijednost rada za NATO. Ukrajinska je vojska brojna, kaže, i prostor za poslovanje je velik. Dodaje da sada čekaju nove natječaje i nadaju se da će dobiti takve, pa i značajnije poslove.
- Gdje god dođemo, znaju da imamo kapacitet, znanje i snagu da realiziramo dogovoreni posao, osobito nakon što smo dokazali da u roku od tri mjeseca možemo proizvesti 200.000 kompleta dugačkog donjeg rublja za NATO, što nije jednostavno - pojašnjava predsjednik Uprave Galeba

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:20