Investicija OD 130 MILIJUNA EURA

NAPOKON ZABRUJALI BAGERI U KUPARIMA Marriott stiže u najpoznatije bivše vojno odmaralište

Za izradu master plana zadužen je studio 3LHD, a pokrenuti su razgovori s nekoliko arhitektonskih kuća koje bi trebale napraviti idejno rješenje. Gradnja bi trebala početi na jesen 2017.
Sergej Gljadelkin
 Darko Tomas / CROPIX

Predsjednik Uprave IGH Ivan Paladina okupio je jučer poveći tim projektanata, arhitekata, marketingaša, financijaša i drugih stručnjaka s kojima je obišao turistički kompleks Kupari u Župi dubrovačkoj, koji bi u sezonu 2020. trebao ući kao luksuzni resort s vrhunskim hotelskim brendovima poput Marriotta.

Nakon što je Avenue grupa sa sjedištem u Beču - čiji je većinski vlasnik ruski poduzetnik sa zagrebačkom adresom Sergej Gljadelkin, ujedno i vlasnik IGH - još 2015. od Vlade dobila potrebne koncesije na 99 godina za uređenje nekadašnjeg vojnog odmarališta koje godinama stoji zapušteno, nedavno su u Kuparima napokon zabrujali bageri.

Paladina otkriva kako su u rujnu ove godine s Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom potpisali dodatni ugovor na temelju kojeg su stupili u posjed prostranog kompleksa i započeli raščišćavati teren. Od rujna s nekoliko bagera čiste zelene površine, kao i objekt nekadašnjeg hotela Grand, koji je u ruševnom stanju. Ovi se radovi, objašnjava Paladina, sada provode kako bi se pripremio teren za izradu i geodetskih i arhitektonskih snimaka te konzervatorske studije i svih potrebnih elaborata.

Istodobno se, kaže, završava cijeli koncept budućeg resorta i master plan koji će u sljedećih nekoliko tjedana biti predan Općini Župa dubrovačka, koja je prije nekoliko mjeseci pokrenula postupak izrade konačnog urbanističkog plana. Za izradu master plana zadužen je zagrebački 3LHD studio, a za brendiranje Brandoctor.

- Pokrenuli smo i razgovore s arhitektonskim kućama koje bi radile idejna rješenja. Pozvat ćemo ih u finalni dio natječaja, također u nekoliko idućih tjedana, i nadamo se da bismo do početka proljeća trebali imati idejna rješenja hotela, a da bi najkasnije u jesen iduće godine započeli radovi - ističe Paladina i dodaje da bi raščišćavanje trebalo biti gotovo do kraja ove godine. Plan je da se postojeći objekti sruše i na njihovu mjestu grade novi, uz iznimku hotela Grand iz 20-ih godina, koji će biti obnovljen u izvornom obliku. Uz njega će u Kuparima biti još dva nova hotela.

- Iako smo okvirnu vrijednost projekta procjenjivali na oko 100 milijuna eura, već sada je jasno da će koštati nešto više, barem 120 do 130 milijuna eura. Kako smo zbog promjene Vlade šest mjeseci čekali potpisivanje ugovora, ali zbog toga nećemo pomicati rok završetka, a to je početak turističke sezone 2020. Vjerujem da ćemo opravdati povjerenje svih koji nam daju podršku u realizaciji projekta - govori Paladina i naglašava da se sada napokon sve odvija u željenom smjeru. Ističe odličnu suradnju s novim Ministarstvom državne imovine, kao i s lokalnom samoupravom, a posebno ga raduju pozitivne reakcije stanovnika Župe dubrovačke, koji godinama gledaju ruglo u Kuparima i čekaju obnovu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:38