REMONT 'USNS TRENTONA'

NASTAVAK PLODNE SURADNJE BRODOGRADILIŠTA 'VIKTOR LENAC' I AMERIČKE VOJSKE 'To je znak da ste kvalificirani za najzahtjevnije poslove u ovom segmentu'

USNS Trenton na remontu u brodogradilištu Viktor Lenac
 Matija Djanjesic / Hanza Media

Logistički brod američke ratne mornarice 'USNS Trenton' s posadom, koji se već dvadesetak dana nalazi na remontu u riječkom brodogradilištu 'Viktor Lenac', obišao je danas američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst. Kako doznajemo od predsjednika Uprave 'Viktora Lenca' Aljoše Pavelina, remont 'USNS Trentona' financijski nije toliko značajan posao za brodogradilište, koliko je, ističe, važan za renome 'Lenca'.

- Financijski aspekti remonta logističkog broda 'USNS Trentona', koji su poslovna tajna, ne mogu se uspoređivati s poslom koji smo za američki ratnu mornaricu odradili na zapovjednom brodu 'USS Mount Whitney'. No, kada u kontinuitetu poslujete s američkom vojnom mornaricom, to je znak da ste kvalificirani za najzahtjevnije poslove u ovom segmentu brodogradnje – kaže Pavelin, najavljujući nastavak suradnje s američkom ratnom mornaricom. U 'Lenac' će, otkriva, na remont uploviti još jedan logistički brod američke ratne mornarice, 'USNS Carson City'.

Prema riječima Pavelina, sve poslove s američkom ratnom mornaricom 'Lenac' dobiva na javnim natječajima na kojima se, ističe, bore s vrlo jako svjetskom konkurencijom. Vrlo je važno, zaključuje naš sugovornik, da se američki partneri vraćaju usluga 'Lenca', jer su isti brodovi više puta remontirani u brodogradilištu. Tako je 'USS Mount Whitney' prvi put koristio usluge 'Lenca' 2011., a lani je ponovo bio na redovitom remontu za što je riječko brodogradilište inkasiralo 30 milijuna dolara.

Prihod od radova na zapovjednom brodu šeste flote američke ratne mornarice bio je najveći dio lanjskog godišnjeg prihoda 'Viktora Lenca' od 510 milijuna kuna, od čega je 463 milijuna ostvareno od inozemnih naručitelja. Brodogradilište, u kojem je trenutno 488 zaposlenih, lani je poslovalo s dobiti od 53,9 milijuna kuna, što je pouzdan znak da orijentacija poslovodstva 'Lenca' ka specijalizaciji remontnih i usluga preinaka određenih vrsta brodova i plovila, daje rezultat.

Do kraja tekuće godine, prema riječima Aljoše Pavelina, 'Lenac' će se natjecati na još dva natječaja američke ratne mornarice s dobrim izgledima da dobije poslove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:31