NOVČANA PITANJA

NE PLANIRATE KUĆNI BUDŽET PA STE ZAGLIBILI U MINUSU? Vrijeme je da poduzmete ove korake i vratite financijsku stabilnost

 CROPIX

Mnogi se ljute i na sam spomen štednje, pod izlikom da u svom kućnom budžetu nemaju za to mjesta te da jedva izlaze na kraj i s postojećim troškovima koje smatraju obaveznima. Međutim, istina je da zapravo svi možemo štedjeti na velikom broju stvari: od skupe/jeftine struje, povoljnijih internet i mobilnih tarifa pa sve do kupovine namirnica.

Na uglednom američkom portalu Success.com stručnjaci su podijelili neka univerzalna pravila koja možete početi primjenjivati već danas.

1. Identificirajte svoje troškove

Mjesec dana skupljate sve račune i troškove podijelite u kategorije (stanarina ili kredit za stan, režije, troškovi automobila: kredit, gorivo, održavanje, potom namirnice, zabava, shopping, djeca, štednja, kreditne kartice, krediti, itd. Ne brinte o broju kategorija i prilagodite ih svom životnom stilu.

2. Izračunajte mjesečne prihode i rashode

Na papir stavite obiteljske mjesečne prihode i rashode. Kako završavate mjesec? U plusu ili minusu? Ukoliko je potonje u pitanju, vrijeme je za ozbiljnu štednju, odnosno ponovno i pažljivije planiranje kućnog budžeta.

3. Analizirajte svoje troškove

Ukoliko ste prvi korak učinili kako treba, neće vam biti teško analizirati i uvidjeti koje troškove možete rezati i na čemu možete štedjeti. Je li svaki dan nužno popit dvije, tri kave? Treba li vam uistinu još jedan par cipela? Imate li odgovarajući telefonsku pretplatu, možete li uštedjeti na tarifi i slično.

MOŽE SE KAD SE HOĆE! Najviše trošimo gdje najmanje mislimo. Evo kako i na čemu sam u mjesec dana uštedjela 1.029 kuna

4. Postavite si ciljeve i njima prilagodite svoje troškove

Želite, primjerice, u kategoriji namirnica uštedjet određenu svotu novca? Užinu nosite od kuće, kupujte veća pakiranja hrane koja su isplativija, kupujte marke robnih kuća u kojima inače obavljate kupovinu namirnica jer su one znatno jeftinije i slično.

5. Vodite računa o računima

Važno je svaki dan, tjedan i mjesec voditi evidenciju troškova i korigirati se u hodu. Prvi mjesec će vam možda biti teško, no kad se jednom priviknete - postat će dio vašeg životnog stila, a svota na računu konačno u plusu.

6. Uvijek se držite svog budžeta

Čak i kad vam se učini da ste ovladali umijećem trošenja, držite se budžeta, koraka četiri i pet. Ne odustajte, sve pišite i držite pod kontrolom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:55