OPTIMISTIČNA PROGNOZA

NENAD BAKIĆ, POZNATI INVESTITOR I PODUZETNIK 'Vrlo je izvjesno skoro povećanje kreditnog rejtinga'

Nenad Bakić
 Željko Puhovski / HANZA MEDIA

Nenad Bakić, poznati investitor i poduzetnik, nedavno je na svom blogu Eclectica napisao da očekuje brzo povećanje kreditnog rejting Republike Hrvatske zbog pada omjera vanjskog duga i BDP-a na otprilike 93 posto.

- Jučer objavljene vremenske serije HNB-a pokazuju sjajan razvoj što se tiče vanjskog duga, pa je on već prema upravo objavljenim podacima dosta ispod 100 posto BDP-a. Tako već dugo nije bilo, a očekujem da će, kad se za koji mjesec objave podaci za današnji dan, biti oko 93 posto, napisao je Bakić.

Naime, prema podacima Hrvatske narodne banke, piše Bakić, vanjski dug je pao za čak 1,3 milijarde eura, i to u samo mjesec dana, točnije u rujnu u odnosu na kolovoz prošle godine. On navodi i podatak da je krajem 2015. godine inozemni dug u BDP-u bio 103,8 posto, a da prema nedavnom objavljenom izvješću HNB-a neto dug pada još brže.

Prema tom izvješću, povećale su se i međunarodne pričuve tijekom listopada i studenoga za 0,9 milijardi eura, a krajem studenog bruto pričuve su iznosile 14 milijardi eura te su bile gotovo dva posto veće nego prethodne godine. Dobra je i činjenica da kamatne stope obveznica RH u kunama bez valutne klauzule jako padaju, kod obveznica s dospijećem na deset godina s četiri posto 2015. na tri posto lani. Nastavljen je i višegodišnji trend smanjivanja kratkoročnih i dugoročnih troškova financiranja poduzeća.

- Čak je i jadni Crobex razvalio, povećanje od oko 18%, a s dividendama oko 20%. Velik dio toga naravno dolazi od Crobex turista, istaknuo je Bakić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:59