Dionica na rekordnoj visini

Netflixu prihodi skočili 30 posto, najavljuju budžet od 8 milijardi dolara za svoje nove filmove i serije

Reed Hastings
 Steve Marcus / REUTERS

Prihodi Netflixa u trećem kvartalu 2017. dosegnuli su gotovo tri milijardi dolara, što je 30 posto više nego u istom razdoblju lani, a zahvaljujući sjajnim poslovnim rezultatima cijena dionice Netflixa jučer je dosegnula rekordnih 205 dolara.

Poslovno izvješće Netflixa za protekli kvartal pokazalo je da je on ujedno ostvario čistu dobit 130 milijuna dolara, dok je godinu dana prije ona iznosila 52 milijuna. Time Netflix uspješno brani titulu najvećeg svjetskog servisa za streaming filmova i serija. Broj pretplatnika na usluge Netflixa porastao je u proteklom tromjesečju za 5,3 milijuna, te sada imaju više od 109 milijuna pretplatnika. Iz te američke tvrtke prognoziraju da će do kraja godine prikupiti novih 6,3 milijuna korisnika, a ukoliko se prognoze ostvare, Netlix bi početkom 2018. imao ukupno 115,6 milijuna pretplatnika.

Iz Netflixa su, pak, svjesni da nisu sami na tržištu. Konkurencija raste, pa su osim Prime Videa, internetske televizije u vlasništvu Amazona, i druge kompanije najavile online tv ponudu. Početkom kolovoza, medijski div Walt Disney najavio je da će 2019. povući svoje filmove s Netflixa i pokrenuti vlastitu streaming uslugu. No, Reed Hastings, izvršni direktor Netflixa, poručio je u novom izvješću kako je tvrtka u prednosti i kako je stvaranje originalnog sadržaja ključno za njezinu konkurentnost u odnosu na rivale.

Naime, Netlix se može pohvaliti s nekim od najpopularnijih serija u vlastitoj produkciji, poput “Kuće od karata”. Hastings je poručio da će tvrtka nastaviti proizvoditi filmove i serije u vlastitoj produkciji, pa će tvrtka u idućoj godini povećati budžet za te sadržaje na 7 do 8 milijardi dolara.

Izvršni direktor Netflixa dodao je kako su mogućnosti za rast tvrtke goleme, s obzirom na širenje interneta u svijetu, pa se više od polovice pretplatnika Netflixa sada odnosi na tržište izvan SAD-a. Netflixove usluge trenutno su dostupne u 190 zemalja, a već dvije godine koristiti ga mogu i korisnici iz Hrvatske. Na sve jače širenje usluge internetske televizije u svijetu ukazuje podatak da je od 5,3 milijuna novih pretplatnika u proteklom tromjesečju, Netflix u SAD-u zabilježio njih 850 tisuća, a u inozemstvu 4,45 milijuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:51