NOVI UDAR NA BUDŽET GRAĐANA

NEZAPAMĆENA NESTAŠICA U CIJELOM SVIJETU, POTROŠAČI ZABRINUTI Omiljeno voće poskupjelo 30 posto, a do Uskrsa će cijena biti najviša u zadnjih 30 godina

 
 Damjan Tadic / HANZA MEDIA

Rast cijena banana od gotovo 30 posto (sa 9,99 na 12,99 kuna) u posljednjih desetak dana veljače zabrinuo je brojne potrošače ovoga omiljenog tropskog voća daleko više od polarnih hladnoća. No, to nije sve. Veletrgovci bananama s kojima smo razgovarali najavljuju da će cijena i dalje rasti sve do Uskrsa, kada bi u maloprodaji mogla dosegnuti svoj maksimum u proteklih 30 godina od 15 kuna za kilogram.

Upozorenje

No, krenimo redom. Povećanje cijena banana najavio je krajem veljače Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP), uz obrazloženje da se u “u ovom razdoblju tradicionalno povećava potražnja za bananama pa tako i njihova cijena raste sve do vrhunca u travnju, veleprodajne su cijene žutih banana na početku veljače ove godine znatno više nego u istom razdoblju prošle godine”.

- U šestom tjednu ove godine na reprezentativnom tržištu RH veleprodajna je cijena žutih banana iz Ekvadora bila 26,86% viša, a cijena banana iz Kolumbije 9,61% viša od cijene u istom tjednu prošle godine. Prema vijestima s web stranice FreshPlaza, posljednjih je tjedana zbog brojnih razloga - od vremenskih uvjeta do političkih previranja u državama koje su najveći izvoznici banana - došlo do problema u opskrbi tržišta bananama. U Hondurasu su tako radnici jednog od najvećih uzgajivača banana bili u štrajku, a ni općenita politička situacija u zemlji nije najmirnija. U Gvatemali je zbog zahlađenja, a u Kostariki zbog obilnih oborina došlo do zastoja u opskrbi pa je zbog toga pojačana potražnja iz Ekvadora, zbog čega su i cijene više.

Stabiilizacija

Iako se situacija na području Srednje Amerike počela stabilizirati, očekuje se da će se utjecaj tog poremećaja osjećati još tjednima, što znači da će i cijene još neko vrijeme biti povišene, navodi se u obrazloženju TISUP-a.

Ovakvo iscrpno obrazloženje nekolicini naših čitatelja zazvučalo je kao stvaranje alibija uvoznicima banana za dizanje cijene. Kako je i maloprodajna cijena skočila na više od 12 kuna, u našu su redakciju javili Hrvati koji žive u inozemstvu koji navode da u njihovim zemljama (koje također uvoze banane) nema nikakvog rasta cijena banana uslijed raznih događaja, štrajkova ili političkih previranja, kako TISUP navodi.

Dapače, navode, cijene su stabilne i kreću se oko jednog eura za kilogram u Njemačkoj do 78 penija u Engleskoj, što je manje od sedam kuna.

U dodatnom pojašnjenju koje smo zatražili TISUP navodi kako je usporedio cijene banana od ove godine i istog razdoblja prošle godine temeljem informacija sa specijaliziranog portala www.freshplaza.com.

- S obzirom na to da su porasle cijene zelenih banana, porasle su i veleprodajne cijene žutih banana pa onda logično i maloprodajne cijene. Praćenje veleprodajnih cijena žutih banana je obveza TISUP-a radi izvješćivanja Europske komisije. Dakle, TISUP se bavi praćenjem odnosno statistikom i nema nikakav utjecaj na formiranje veleprodajnih i maloprodajnih cijena - zaključuju iz TISUP-a čija je obaveza redovito izvještavati EK o kretanju veleprodajnih cijena koje njima prosljeđuju veletrgovci.

Marže iste

I veletrgovci s kojima smo razgovarali spominju slične razloge. Stipe Vrcan, voditelj prodaje Dodira prirode, kaže da su cijene porasle zbog elementarnih nepogoda u zemljama koje su najveći proizvođači banana Ekvadora, Gvatemale i Kostarike, a u Hondurasu su zabilježeni i štrajkovi radnika Chiquite. U Hrvatsku se kao i u najveći dio EU uvozi sorta banana cavendish koja je prepoznatljiva, ukusna žuta banana i najizdržljivija za transport, a Vrcanova je tvrtka uvozi iz Ekvadora i plasira na tržište regije pod brendom Favorita.

- Trenutačno je na tržištu banana iz spomenutih razloga nestašica u cijelom svijetu kakva se ne pamti, i to je rezultiralo povećanjem cijena. Odgovorno tvrdim da za povećanje cijena nisu krivi ni trgovci sa svojim maržama jer su one iste, a dio odgovora na pitanje zašto su u Njemačkoj ponegdje cijene niže treba potražiti i u njihovim PDV-u na voće koji je 5 posto, a kod nas je 15 posto - kaže Vrcan.

Miljenko Preložnjak, direktor Pacific Fruita, kaže kako su na cijenu banana ove godine utjecala dva incidenta.

Uragan i suša

- Prvi se dogodio u drugom proizvođaču banana na svijetu, Filipinima, gdje je uragan poharao urod, a drugi su suša u Kolumbiji i poplave u Kostariki. Ova je sezona neobična jer je rast cijena počeo već polovicom studenoga. Zbog zakona ponude i potražnje cijena rast će sve do Uskrsa, a može se očekivati da će u maloprodaji dosegnuti i 15 kuna, što je najveća cijena otkako je Hrvatska samostalna - kaže nam Preložnjak.

Njegova tvrtka na naše tržište plasira najpoznatiji brend Bonita, koji je prisutan na tržištu Hrvatske od 1969. godine. On nam je i pojasnio da se formira cijena banana od Ekvadora do Hrvatske. Trenutna je proizvođačka cijena 18,5 dolara za kutiju od standardnih 19 kilograma. Na tih 118 kuna treba dodati 25 kuna za prijevoz, oko 13 kuna za carinu, pa se dođe do 156 kuna za zelenu bananu koja dođe u riječku luku. Na to treba dodati oko 11 kuna troškova u petodnevnom boravku u centru za dozrijevanje, gdje dobiva žutu boju. Na tih 167 kuna treba još dodati PDV koji je kod nas 25 posto. I Preložnjak se slaže kako je cijena banana često niža od tržišne ili je na akcijama jer banana kao najprodavanije voće često trgovcima služi kao mamac da kupci dođu u dućan i potroše na druge artikle.

Kako Bonitu prodaju i na tržištu regije, on ima i podatke o prosječnoj prodaji banana po glavi stanovnika. U Hrvatskoj i Sloveniji to je 12 kilograma po stanovniku, u BiH i Srbiji 9 kilograma, dok je u Njemačkoj 16,5 kilograma, a u Italiji samo 7,5 kilograma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:31