TRBUHOM ZA KRUHOM

NI U NJEMAČKOJ NOVAC NE PADA S NEBA Zavod za zapošljavanje objavio kako stoje stvari: Evo koliko prekovremenih ćete odguliti da bi pošteno zaradili

Ilustracija
 REUTERS

Oni koji najviše zarađuju u Njemačkoj najviše i rade, zaključak je istraživanja koje je proveo Njemački zavod za zapošljavanje, prenosi CroExpress.

Više od 40 posto svih zaposlenih u Njemačkoj tjedno radi najmanje pet prekovremenih sati, dok pet posto radi 10 prekovremenih sati tjedno.

Oni koji zarađuju manje od 30.000 eura godišnje po tjednu rade u prosjeku dva sata prekovremeno. Oni koji zarađuju do 60.000 eura rade u prosjeku četiri sata prekovremeno. Oni s godišnjim prihodom od 120.000 eura i više, tjedno rade u prosjeku 10 sati prekovremeno, izračunali su njemački statističari.

Uz broj prekovremenih vezane su i godine - mladi ispod 20 godina starosti rade u prosjeku dva sata prekovremeno, a stariji od 60 godina prosječno 3,6 sati.

Najviše prekovremenih rade savjetnici u tvrtkama, a slijede radnici u trgovinskom sektoru. Velik broj njih ne dobiva nikakvu kompenzaciju za prekovremene (oko dvije trećine).

Najmanje prekovremenih radi se u strojarskom sektoru.

Ovo istraživanje provedeno je na uzorku od 220.544 zaposlena u posljednjih 12 mjeseci, prenosi CroExpress.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2023 14:38