KAMENE KUĆE

Nitko ih neće: 2000 vila bez kupaca

Jedan od razloga zastoja prodaje kamenih kuća je i previsoka cijena kvadrata te se čeka daljnji pad

PULA - Prosječna cijena kuće u Istri po metru četvornom sredinom prosinca iznosila je 1779 eura. To je za stotinu eura niže nego mjesec dana ranije, pokazuju podaci najvećeg internetskog oglašivača nekretnina Real Estate Croatia. U trenutku kada je interes kupaca za kamene kuće u Istri vrlo slab, prodavatelji više nemaju izbora nego postupno snižavati cijene.

Talijani ruše cijene

Prema nekim procjenama trenutačno se u Istri na prodaju nudi oko 2 tisuće kuća, od novogradnji do starih renoviranih, tzv. kamenih istarskih kuća. No, neki agenti misle da su one i dalje precijenjene.

- Kuće skuplje od 200 tisuća eura jako se teško prodaju. Za njih ima i puno manje upita. Još se uvijek, međutim, mogu prodati kuće koje stoje do 100 tisuća eura ili pak one u unutrašnjosti, na selu s manjom kvadraturom - kaže Mojmir Jančić, vlasnik jedne agencije za nekretnine. Primjetno je, ističe on, kako se sve slabije prodaju novoizgrađene istarske kamene kuće koje su uglavnom kupovali Englezi.

Ali, zbog njihove sve slabije kupovne moći, lošeg tečaja funte, slabog tržišta nekretnina u Engleskoj i teškog dobivanja kredita, ne mogu više kupovati kuće u Istri, pojašnjava Jančić. S druge strane, saznajemo, sve su veći kupci Talijani koji, doduše, dosta ruše cijene nekretnina, ali ipak kupuju.

Gradnja ide dalje

Projekt istarskih vila kojeg je 2006. godine u selu Paradiž kraj Vodnjana pokrenuo Ivić Pašalić, prema njegovim riječima, ipak se isplatio.

- Od 24 vile dvije trećine sam prodao, a preostale ću iznajmljivati. Sklopio sam ugovor s jednom agencijom i već ih iznajmljujemo - kaže Pašalić. I on je vile najvećim dijelom prodao Englezima “koji su vrlo zadovoljni kvalitetom gradnje”. Iako je projekt u Paradižu bio uspješan, u dogledno vrijeme nema namjeru investirati u Istri. - Dok se stanje na tržištu nekretnina ne sredi, nije vrijeme za investiranje - kaže. No, kamene vile u Istri i dalje se grade, čekaju kupci i bolja vremena.

Golemović preselio i biznis

Drugi najpoznatiji ‘istarski kralj vila’, kontroverzni Dražen Golemović, trenutačno nema priliku za investiranje. Trenutačno je u Banjoj Luci, gdje je pobjegao od novog pritvaranja. U 3-4 godine izgradio je 100-tinjak vila i uglavnom ih je prodao. Njegov odvjetnik je rekao da “u Banjoj Luci pokreće građevinski posao”. U Hrvatskoj ne želi graditi “jer ga maltretiraju”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:04