APSURD

Na luksuzne vikend-kuće i imanja uvedite porez!

Da imamo austrijski porezni sustav, na imanje vrijedno 10 milijuna kuna, primjerice, trebao bi se platiti porez od 1 posto vrijednosti, što je 100.000 godišnje
 Mario Pusić/CROPIX

ZAGREB - U ovoj državi se isplati biti bogat i ulagati novac u imovinu jer na kraju nećete ništa platiti državi - izjavio je SDP-ov zastupnik Gordan Maras koji je jučer ukazao na nepravednost poreznog sustava u kojem za svoje luksuzne vikendice bogataši državi plaćaju svega par stotina kuna godišnje poreza.

Upravo je predsjedničkog kandidata Nadana Vidoševića naveo kao primjer, no vikendice i nekretnine na koje plaćaju “kikiriki” od poreza imaju i drugi predsjednički kandidati: Milan Bandić, Vesna Pusić, Andrija Hebrang (dvije vikendice), a i Ivo Josipović ima četiri stana u Zagrebu.

Godišna plaćanja

- Vidošević ima ogromno imanje kraj Skrada u općini Platcima koja muku muči s krpanjem svog proračuna. Gospodin Vidošević ima ogromnu kuću na koju plaća porez od oko 500 kuna godišnje, a cijelo zemljište sa skijalištem i ribnjacima ima ne znam koliko hektara. - naveo je Maras, koji tvrdi da sigurno nije pravedna ona država “koja hrvatskom radniku svaki mjesec uzme od 200 do 300 kuna, a onome tko ima 20 milijuna eura ne više do 500 kuna”.

Država trenutno od poreza na “drugu” nekretninu, odnosno na vikendice i apartmane godišnje uprihodi najviše 100 milijuna kuna. S obzirom na to da, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, Hrvatska po broju stanovnika ima veći broj vikendica i apartmana od većina država Europe, riječ je o, najblaže rečeno, paradoksu. Hrvati posjeduju čak 182.513 vikendica, ljetnikovaca, apartmana i stanova, ukupne površine 10,4 milijuna četvornih metara.

Dakle, svaki 24. građanin Hrvatske ima “dodatnu” nekretninu, što je logičan znak da im je životni standard dovoljno visok da ih harač neće dovesti na rub gladi.

Zemljište bez nameta

Zanimljivo je da se po zakonu oporezuje samo nekretnina, ali ne i zemljište koje može zbog mnoštva luksuznih sadržaja biti čak vrednije od kuće. Osim toga, država je dopustila da gradovi, mjesta i općine sami odluče hoće li uvesti porez na dodatnu nekretninu, pa tako većina mjesta duž jadranske obale uzima taj novac dok, primjerice, Zagreb i većina kontinentalnih mjesta taj porez nije uvela.

Kriteriji su, doznajemo od poreznih stručnjaka, zainteresiranost građana za gradnju vikendica ili apartmana u određenom području. No, to znači da je, primjerice, podsljemenska zona u kojoj su 90-ih niknule najvrednije vile i gdje kvadrat dostiže i 5000 eura, zaštićena od poreznika iako je riječ o elitnom i traženom kvartu.

‘Nadanland’ od 10 mil. eura

To je iskoristio Nadan Vidošević, koji je zemljište od 80.000 kvadrata, unutar kojega ima kuću od 240 kvadrata te ribnjak, skijalište, teniski teren i druge sadržaje, kupio davno za 40.000 eura, a sada se njegov “Nadanland” procjenjuje na 10 milijuna eura.

Međutim, kako u Hrvatskoj, za razliku od, primjerice, Austrije i mnogih europskih i svjetskih zemalja nema poreza na luksuz, on za tu nekretninu plaća porez od svega 500 kuna. Na pitanje je li platio porez i koliko, Martina Sokač, glasnogovornica Nadana Vidoševića, poručila je da ne zna.

- Znam sigurno da je platio sve poreze, ali koliko, ne znam - tvrdi Sokač.

Splitski gradonačelnik Željko Kerum, primjerice, ima “dodatnih” zemljišta, kuća i stanova procijenjenih na oko 35 milijuna kuna, a i ostali političari i gospodarstvenici imaju “drugih” nekretnina u kojima ne stanuju, odnosno nemaju upisano prebivalište.





Porez po četvornom metru

Porez na luksuz se u Austriji, primjerice, kreće od 0,5 do 1,5 posto, a mi smo uzeli prosječnih 1 posto.

Ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić tvrdi kako bi takav sustav oporezivanja bio najpravedniji, umjesto takozvanog harača koji pogađa one najsiromašnije.

- Sada se u Hrvatskoj plaća porez na vikendicu od 5 do 15 kuna po kvadratu, pa vlasnik prostora od 100 kvadrata godišnje državi mora dati od 500 do 1500 kuna. To je nepravedan sustav.

Umjesto takvog načina oporezivanja, po uzoru na druge zemlje država može uvesti porez na imovinu od 0,5 do 1,5 posto vrijednosti nekretnine. U tom slučaju, ako kuća vrijedi milijun kuna, vlasnik bi državi morao godišnje dati u prosjeku deset tisuća kuna.

To bi trebao biti porez na luksuz. Osim toga, trebalo bi se oporezivati i zemljište, ako nije poljoprivredno, u najmu, ili u nekoj drugoj kategoriji oporezivanja - tvrdi Jurčić.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 13:43