NE ODUSTAJE

NOVI BIZNIS ZDRAVKA PEVECA Kupuje opremu propalih trgovačkih centara i dila dalje: 'Kupujem sve - od polica, regala i blagajni do opreme iz skladišta'

'Živim za dan kada ću napraviti presicu, samo da svatko odradi svoj posao za koji je plaćen'
 Ranko Šuvar / EPH

Zdravko Pevec sa svojim timom od 13 odvjetnika trenutačno vodi petnaestak sudskih sporova ne bi li vratio svoju nekadašnju tvrtku Pevec, koja je završila u stečajnom postupuku, a sada nakon dovršetka postupka postala dioničko društvo u većinskom državnom vlasništvu. Sudski sporovi su na različitim sudovima i u različitim fazama. Pevec traži prije svega povrat imovine i imena. Ipak, u međuvremenu ne sjedi prekriženih ruku: osnovao je tvrtku Pevec koju je registrirao kao društvo s ograničenom odgovornošću i u njoj rade tri radnika.

Specifični poslovi

Pevec d.o.o. ima dva skladišta. Veliko u Zagrebu, manje u okolici Zadra, a proizvodi i vino te razne poljoprivredne proizvode na svojem imanju u okolici Bjelovara.

- Ti mi poslovi nisu strani, a sve čega se prihvatim želim učiniti porofitabilnim - kaže Zdravko Pevec.

On se vratio u poduzetništvo specifičnim poslom, koji je opet na neki način vezan uz trgovačke lance. Od onih koji se zatvaraju Pevec kupuje i preuzima opremu koju potom prodaje komadno ili po dužnome metru.

- Kako je dio trgovačkih lanaca propao, ostale su police te drugi inventar koji otkupljujem te ga prilagođavam, popravljam i plasiram dalje - otkriva Zdravko Pevec.

Centar u Kaštelima

Jedan od većih poslova, pojasnio je, bilo je preuzimanje opreme iz Baumaxova centra u Kaštelima, nakon što se taj lanac povukao iz Hrvatske. Preuzeo je još, kaže, opremu Bauhaus Hasslingera, a nadavno je preuzeo opremu i jednog slovenskog trgovačkog lanca.

- Sve što je vezano uz materijale, meni je važno za posao. Kupujem sve - od polica, preko regala i blagajni, do opreme iz skladišta. S tim poslom krenuo sam prošle godine. Sada imam mnogo polovne opreme - ispričao je. - Ove će godine krenuti i s namještajem. Posebno mi je interesantan vrtni namještaj, po kojem je Pevec nekada bio poznat. Nekadašnji moji poslovni partneri diljem Europe te iz Singapura, Vijetnama i Indonezije voljni su nastaviti suradnju. Vjerujem da ću i te proizvode već ove godine ponuditi tržištu - rekao je Pevec.

Iskustvo u opremanju

Otkupljene elemente Pevec prilagođava te ih po potrebi popravi pa ih plasira građanima, malim radionicama, ali i trgovinama i trgovačkim centrima. Otkriva kako mu je opremanje trgovačkih centara izazov.

- Imam dosta iskustva u opremanju takvih objekata, pa očekujem rast u tom segmentu poslovanja. Sam sam opremio svojih nekadašnjih 20 objekata. Stekao sam iskustvo koje rijetko tko ima na području regije - ističe Zdravko Pevec.

- Svaki posao koji znate, koji hoćete ozbiljno raditi i koji volite može polučiti dobre rezultate. Prije 25 godina počeo sam u garaži i sada opet krećem iz nje. Neću ništa predviđati, ali rezultati će sigurno reći svoje. Živim za dan kada ću pozvati sve medije i održati konferenciju za tisak. Samo da svatko odradi svoj posao za koji je plaćen.

'Ući ću uzdignute glave'

Zdravko Pevec kaže da je društvo s ograničenom odgovornošću registrirao na svoje prezime jer je ono prepoznatljivo. - Kako bi ga drukčije nazvao? Ne mogu ga nazvati po nekome drugome. Tko to meni može osporiti - pita Zdravko Pevec.

Kaže da već šest godina nije ušao u nekadašnji centar u Bjelovaru. - Ući ću u njega uzdignute glave - najavljuje Zdravko Pevec.

O sudskim sporovima nije htio govoriti, nego je poručio da će vrijeme pokazati svoje. Jednako tako, nije htio niti komentirati poslovanje Peveca dioničkog društva, koji sada ostvaruje dobit i dijeli božićnice.

Zdravko Pevec je u 18 godina gradio svoje poslovno carstvo. Kada je Pevec d.d. bio na vrhuncu, imao su godišnji promet od 3,5 milijardi kuna.

- Imao sam veliki uspon, veliki krah, a sada sam trenutačno u fazi oporavka kao poduzetnik - kaže Zdravko Pevec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 01:57