KRAJ DELOŽACIJA?

NOVI OVRŠNI ZAKON Ne možete otplaćivati kredit za stan? Spasite dom plaćanjem najamnine

 Srđan Vrančić / CROPIX

ZAGREB - Ministarstvo pravosuđa priprema još jednu izmjenu Ovršnog zakona, a novine su usmjerene, kako doznaje Novi list, na to da se, koliko je to moguće kad je u pitanju prisilna naplata, zaštite ovršenici i to prvenstveno građani koji nisu platili svoje obveze.

Zato se ide u promjene načina dostave rješenja o ovrsi, poboljšanje procedure utvrđivanja tko je doista dužnik, a najviše novosti vezano je uz ovrhe nad nekretninama, čime se građanima omogućava da određeno vrijeme i nakon rješenja o ovrsi ostanu u svome domu ili da u godinu dana pokušaju pronaći drugo riješenje za plaćanje duga kako ne bi izgubili stan ili kuću.

Tako bi građani koji u ovrsi gube jedinu nekretninu, odnosno onu u kojoj žive mogli zatražiti da u njoj ostanu još šest mjeseci ili godinu dana dok ne pronađu alternativni smještaj.

No, u tom bi slučaju morali plaćati najamninu. Na taj način želi se, objašnjavaju sugovornici Novog lista, sačuvati dostojanstvo dužnika, kako preko noći ne bi morali na ulicu. Objašnjavaju i to da se Zakonom o ovrsi nije mogla spriječiti ovrha na jedinoj nekretnini jer bi to značilo socijalnu mjeru, a one su predviđene drugim zakonima, kako je to i učinjeno u zemljama koje su posegnule za tim rješenjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:36