MINISTAR OČEKUJE POZITIVNU 2013. GODINU

NOVI PAD INDUSTRIJSKE PROIZVODNJE Vrdoljak: 'To je alarmantan podatak, ali trendovi se ne mijenjaju odjednom'

 Davor Pongračić/ CROPIX

ZAGREB - Najnoviji podatak o padu industrijske proizvodnje još je jedan u nizu alarmantnih, no trendovi se ne mijenjaju odjednom, izjavio je danas ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak upitan za komentar pada industrijske proizvodnje u studenom u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec za 4,3 posto.

Riječ je o još jednom alarmantnom podatku, ali trendovi se ne mijenjaju ad hoc nego sustavno, rekao je Vrdoljak nakon sastanka sa sindikatima o restrukturiranju brodogradilišta.

Dodao je kako misli da je riječ o jednom od zadnjih velikih padova te da će u 2013. godini uslijediti pozitivni predznaci u industrijskoj proizvodnji i bruto domaćem proizvodu.

Na pitanje koje mjere može najaviti kako bi negativni trendovi bili okrenuti, rekao je da treba definirati industrijske politike kako bi se znalo koje industrijske grane Hrvatska smatra perspektivnim za ulaganja, a zatim ih poticati.

Jedan od modela je spasiti što je više moguće brodogradnje ili otvarati nove potencijale u tom području te unaprijediti investicijsku klimu posebno za privatna ulaganja, kazao je Vrdoljak. Velik potencijal vidi i u javnim investicijama koje, kako je rekao, kad krenu pokreću gospodarstvo.

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u studenome je u odnosu na isti lanjski mjesec pala za 4,3 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

Podsjetimo, Državni zavod za statistiku objavio je danas da je, prema desezoniziranim podacima, industrijska proizvodnja u studenome porasla za 1,1 posto u odnosu na listopad, dok je u odnosu na studeni prošle godine pala za 4,3 posto .

Premda znatan, to je blaži pad nego u listopadu, kada je industrijska proizvodnja potonula 5,8 posto.

To je i manji pad nego što se očekivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je u studenome industrijska proizvodnja skliznula za 5,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Njihove procjene pada kretale su se u rasponu od 5 do 7 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2021 21:29