CIJENA PROMJENA

NOVI POČETAK NAJVEĆEG OSIGURAVATELJA Croatia osiguranje u gubitku 184 milijuna, danas 500 otkaza

Najveći hrvatski osiguravatelj lani je u devet mjeseci imao dobit od 66 milijuna kuna
 CROPIX

Najveći hrvatski osiguravatelj, nedavno privatizirano Croatia osiguranje u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarilo značajan gubitak od 184,2 milijuna kuna.

Lani je u istom razdoblju poslovalo s dobiti od 66,4 milijuna kuna. Kompanija je u prva tri ovogodišnja kvartala zabilježila i pad bruto zaračunatih premija od 8,1 posto, na 2,3 milijarde kuna, pri čemu je značajniji pad ostvaren u premijama neživotnih osiguranja.

Na pad bruto zaračunatih premija najviše utječu autoosiguranja, ujedno i najveći osiguravateljski segment, u kojem se osiguravatelji za korisnike na tržištu nakon liberalizacije bore rušenjem cijena, što profit u industriji dovodi u ozbiljnu opasnost.

Međutim, iako na gubitak Croatia osiguranja utječe smanjenje prihoda od premije, značajniji utjecaj ima raščišćavanje bilance poduzeća nakon što je rovinjska Adris Grupa preuzela većinsko vlasništvo u kompaniji.

U raščišćavanju bilance Uprava Croatia osiguranja, koju od svibnja vodi Sanel Volarić, provela je reviziju vrijednosti nekretnina, otpisala ulaganja za koja ne postoji realna mogućnost povrata, povećala je pričuve za neistekle rizike te rezervirala novac za isplatu otpremnina 500 zaposlenika u sklopu programa zbrinjavanja koji se provodi od ovog tjedna.

Neslužbeno, u Croatia osiguranju objašnjavaju da je ostvareni gubitak očekivan i predviđen zato što se restrukturiranju prostupilo s ciljem raščišćavanja svih dosadašnjih dubioza u poslovanju.

Dubinsko snimanje kompanije, a kasnije i revizija prije privatizacije pokazali su da kompanija ne posluje s dobiti, nego je ona rezultat precjenjivanja nekretnina i knjiženja očekivanih povrata na investicije koji nisu izvjesni, što je prijašnjim upravama koje su je vodile kao državno poduzeće omogućavalo prikaz zdravijeg poslovanja.

Restrukturiranje najvećeg domaćeg osiguravatelja, prema dosadašnjim izjavama novih lidera kompanije, trebalo bi biti dovršeno do kraja ove godine, a većina troškova koji u ovoj godini dovode kompaniju u gubitak iduće se godine ne bi trebali ponavljati.

Iduće godine za CO najveći su izazovi stabilizacija tržišta autoosiguranja, snažniji rast prodaje polica kroz prodajnu mrežu banaka te vraćanje izgubljenog tržišnog udjela i reorganizacija nakon koje će većina zaposlenih radi u prodaji.

Turizam i riba rastu, dok cigarete padaju

Ukupni prihodi Adris Grupe, u prvih su devet mjeseci dosegli 3,9 milijardi kuna, uz 5880 milijuna kuna dobiti prije oporezivanja te rast izvoza od 10 posto. Tvornica Duhana Rovinj imala je devet posto manju prodaju, a prosječan pad potrošnje cigareta na regionalnim tržištima iznosio je desetak posto. Maistra, turistički biznis Adrisa u prvih je devet mjeseci ostvario 709,8 milijuna kuna prihoda, 7,3 posto više nego u istom razdoblju lani prema nekonsolidiranom dvetomjesečnom izvještaju Maistre. Biznis uzgoja ribe, Cromaris u prva je tri kvartala ostvario 52 posto veću prodaju nego lani u istom razdoblju, a ostvarena je najviše na talijasnkom tržištu uz rast cijene od 10 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 22:25