Tržište kapitala

Očekujući da će i mirovinski fondovi sada više ulagati u turističke dionice, investitor Nenad Bakić se pita da li vrijeme tih dionica tek dolazi

Nenad Bakić
 Željko Puhovski / HANZA MEDIA

Nakon što je AZ obvezni mirovinski fond kupio skoro 8 posto dionica opatijskih Liburnia Riviera Hotela, naglasivši da je ulaganje u hrvatski turizam jedna od strateških odrednica i nastavak investicijske politike u kojoj prvenstveno kupuju veće udjele u odabranim kompanijama ili sudjeluju u projektima dokapitalizacija, poznati hrvatski investitor Nenad Bakić na svom je blogu objavio kako mu to zvuči kao „neformalna ‘put’ opcija za ulagače u hrvatski turizam, ili čak poziv na prodaju onima koji imaju veće pakete“.

Podsjeća kako hrvatski mirovinski fondovi ranije nisu značajnije kupovali turističke dionice „iako su se zadnjih godina mogle kupiti ogromne količine po puno manjim cijenama“.

Bakić je ulagač u hrvatske turističke kompanije i na svom blogu Eclectica često kritizira investicijsku politiku mirovinaca, posebno veliku usmjerenost na hrvatske državne obveznice što drži rizičnim.

Sada se u svom blogu pita da li vrijeme turističkih dionica tek dolazi, ako se strateški tu pojavljuju mirovinci kao veliki kupci. Uz graf kretanja indeksa CROBEXturist zadnjih godina, koji ilustrira snažan rast vrijednosti, poručuje kako vjeruje u želje uprave AZ-a da ustraje u ulagačkim smjernicama koje je navela, te da će ih pokušati slijediti i drugi obvezni mirovinski fondovi.

„A povjesničarima ćemo prepustiti da analiziraju kako je turizam u tolikom dijelu završio u rukama stranaca, a tako malo u budućim mirovinama“, zaključuje Bakić.

Dionice Liburnia Riviera Hotela je AZ-u prodala tvrtka ICF. Direktor i suvlasnik ICF-a Ratko Bajakić, zamoljen da komentira tu transakciju vrijednu 82,5 milijuna kuna, kaže kako smatra turizam i dalje poželjnim sektorom, ali ulagači u Hrvatskoj imaju i drugih prilika. ICF je pak krenuo u nužnu diverzifikaciju portfelja.

„ICF je imao preko 95% svoje imovine u dionicama LRH što je u direktnoj suprotnosti s pametnim portfeljnim ulaganjima. Ovom transkacijom, ICF je započeo svoj proces restrukturiranja portfelja i ulaganja i u druge sektore osim turizma. I dalje mislim da je turizam jedan od vodećih razvojnih sektora ali ne i jedini kojem treba posvetiti pažnju i sredstva,“ rekao je Bajakić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:17