DOBIT PODUZETNIKA

Od poreza na dobit u proračunu manje tri milijarde kuna

Hrvatska su poduzeća lani ostvarila dobit od 26,4 milijarde kuna, od čega će za poreze izdvojiti 5,28 milijardi kuna
 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Proračunu će samo od poreza na dobit ove godine nedostajati 3 milijarde kuna! Njegovi su pisci predvidjeli 8,27 milijardi kuna prihoda od poreza na dobit, a dobit će najviše 5,28 milijardi kuna.

Razne olakšice

Naime, hrvatska su poduzeća lani imala 26,4 milijarde kuna dobiti, na što se plaća 20 posto poreza. Dakle, jednostavna matematika kaže - 5,28 milijardi kuna. U konačnici će to vjerojatno biti manje, jer i porez na dobit ima razne olakšice, od područja posebne državne skrbi do ubrzane amortizacije.

Iskazanih 26,4 milijarde kuna dobiti još je na kraju i pristojan uspjeh obzirom na žestoki pad prometa, zaposlenosti, trgovine, uvoza i izvoza u 2009. Koliko je godina bila teška, najbolje svjedoče podaci o poslovanju najvećih. Tradicionalno uspješan HT lani je imao 57,4 posto manju dobit nego godinu prije (u 2008. iznosila je 2,1 milijardu kuna, a lani nepunih 900 milijuna kuna).

Pad zaposlenosti

T-Mobile, VipNet, TDR, Privredna banka, Ericsson Nikola Tesla, Drogerie Markt..., sve redom velike i uspješne hrvatske kompanije, lani bilježe manju dobit, manje prihode, pad zaposlenih i tako dalje. Kad je ovogodišnji proračun pisan, svatko razuman upozoravao je da nema šanse da poduzetnici imaju i približno jednaku dobit kao u 2008. jer se lani zahuktala kriza u Hrvatskoj.

Državni su planeri, ipak, zacrtali 8,27 milijardi kuna prihoda od poreza na dobit, samo 1,28 milijardi kuna manje nego u 2009.

Manje od zacrtanog

Sada je jasno da će ti prihodi biti barem trećinu manji od predviđenih i gotovo upola manji nego 2009.

Uostalom, i lanjski su prihodi od poreza na dobit, na temelju rezultata poslovanja u relativno još dobroj 2008. godini, bili 9,44 milijarde kuna, manje nego što je zacrtano u posljednjem, srpanjskom rebalansiranom proračunu.

Ovogodišnja proračunska rupa od 3 milijarde kuna velika je kao pet ušteda planiranih rezanjem božićnica, regresa i darova za djecu, zbog kojih se Vlada već mjesecima svađa sa sindikatima državnih i javnih službi i tek je neznatno manja od troška doprinosa na plaće svih državnih zaposlenika.

Gdje će država naći tih tri milijarde kuna?

Novo zaduženje

Tako velike uštede u proračunu nisu moguće bez radikalnijih zahvata i u onaj ‘nedodirljivi’ dio, kako 87 posto proračuna zove ministar Šuker. Najrealnija je opcija novo zaduživanje, no pitanje je samo na kojem tržištu i po kojoj cijeni.

U četiri mjeseca prihodi manji 24%

U Ministarstvu financija računaju da će prihodi od poreza na dobit biti ma-nji za 1,2 milijarde kuna

ZAGREB - U prva četiri mjeseca ove godine, kako je nedavno izvijestio ministar financija Ivan Šuker, država je od poreza na dobit ubrala tri milijarde kuna. To je 980 milijuna kuna ili 24,2 posto manje nego godinu ranije.

U prošloj godini, naime, od tog se poreza u proračun slilo 9,4 milijarde kune. Ako se nastavi trend iz prva četiri mjeseca, država će ove godine ubrati oko 2,3 milijarde kuna manje nego lani. S padom prihoda od zarada kompanija Ministarstvo financija je i računalo, premda u nešto manjoj mjeri. Prema planu, od poreza na dobit ove će se godine ubrati 1,2 milijarde kuna (oko 12 %) manje nego lani. U Ministarstvu očekuju da će se stvari malo popraviti do kraja godine, a ujedno podsjećaju da su neki prihodi, poput trošarina, i bolji od plana. Ukupni prihodi su ipak na očekivanoj razini. M. Klepo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. ožujak 2021 18:54