ZAŠTITA OSOBNIH PODATAKA

ODGOVOR MALIM DIONIČARIMA Zuckerberg: 'Odgovoran sam za aferu 'Cambridge Analytica', ali ostajem na čelu Facebooka'

 REUTERS

Priznavši da je 'Facebook' zakazao u zaštiti osobnih podataka svojih korisnika, vlasnik i osnivač te društvene mreže Mark Zuckerberg poručio je da ne razmatra odlazak s čela kompanije koji je zatražio dio malih dioničara.
- Počeo sam ovaj posao, pokrenuo ga, i stoga sam odgovoran za sve što se događa i ne tražim nikoga drugog unutar kompanije koga bih okrivio za greške – ustvrdio je Zuckerberg, objašnjavajući odluke da ostane na čelu 'Facebooka', ali i da nikoga ne otpusti iz kompanije zbog afere 'Cambridge Analytica' u kojoj su bez znanja korisnika prikupljani njihovi podaci i korišteni za propagandne akcije 'CA'.

Zuckerberg je dao do znanja da se smatra odgovornim i za zlouporabu podataka koji se nalaze na 'Facebooku' tijekom kampanje za posljednje američke predsjedničke izbore kada su, prema optužbama Demokratske stranke i njoj naklonjenih medija, ruske obavještajne službe širile lažne vijesti u korist kasnije izbornog pobjednika Donalda Trumpa.
- Mislim da se život sastoji od učenja na greškama i otkrivanju onoga što trebate učiniti kako bi krenuli naprijed. Kada gradite nešto poput 'Facebooka' čega dosada nije bilo, događati će se greške poput ovih koje smo vidjeli – rekao je osnivač 'Facebooka'.

U prilog preuzimanju pune odgovornosti za aferu 'Cambridge Analytica', Zuckerberg je najavio da će 'Facebook' do kraja godine zaposliti 20 tisuća novih djelatnika koji će kontrolirati zaštitu osobnih podataka korisnika te društvene mreže.

Osnivač najveće društvene mreže upozorio je kako pojačana zaštita osobnih podataka korisnika i druge mjere unaprijeđenja 'Facebooka' ne mogu, kako je kazao, biti osigurane preko noći. Iznio je procjenu da će za rečena poboljšanja trebati oko šest mjeseci.

Na pitanje je li unutar 'Facebooka' uopće razmatrana mogućnost njegove smjene, Zuckerberg je uzvratio kako 'o tome nema saznanja'. Otkrio je da se unutar kompanije analizirao sve veći utjecaj 'Facebooka' na globalne događaje i odnose, opet priznavši da se pritom zanemarila opasnost od zlouporaba podataka koji se nalaze na toj društvenoj mreži.

- Nismo uzeli dovoljno široko u obzir ono što je naša odgovornost. To je bila greška, velika greška – zaključio je Zuckerberg, čiji istup ugledni magazin 'Fortune' dovodi u vezu s predstojećim ispitivanjem kojem će osnivač 'Facebooka' biti podvrgnut pred Saveznom trgovačkom komisijom zbog povrede privatnosti korisnika spomenute društvene mreže. Magazin prenosi najnovije podatke da je zlouporabama podataka na 'Facebooku' bilo pogođeno oko 87 milijuna korisnika.
Prema informacijama medijske korporacije NBC, Zuckerberg će 10., najkasnije 11.travnja biti saslušan i pred odborima za pravosuđe i trgovinu američkog Senata. Parlamentarno saslušanje osnivača 'Facebooka', prema istome izvoru, biti će javno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:03