VELIKO SPAJANJE

ODLUKA DO SREDINE OVOG TJEDNA Hoće li Agrokor uspjeti kupiti Mercator?

Iako službenih reakcija nema, među prodavačima međutim prevladava nezadovoljstvo nižom cijenom u odnosu na prije dogovorenih 120 eura po dionici
Vrbovec, 240409.Premijer RH Ivo Sanader otvorio je novi pogon za proizvodnju mesa u tvornici PIK Vrbovec u vlasnistvu koncerna Agrokor.Ivica Todoric vlasnik koncerna Agrokor.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

LJUBLJANA - Već do sredine ovoga tjedna moglo bi biti poznato hoće li kupoprodajni ugovor Agrokora i većinskih vlasnika slovenskog trgovačkog lanca Mercator biti realiziran ili ne, navodi u ponedjeljak slovenski tisak.

Ljubljansko "Delo" podsjeća da su se u subotu sastali članovi prodajnog konzorcija većinskih vlasnika Mercatora, ali da odluku o tome prihvatiti ili ne novu Agrokorovu ponudu od 80 eura za dionicu, uz dodatnu dokapitalizaciju tvrtke u iznosu 225 milijuna eura, nisu donijeli, nego od Agrokora do sredine ovog tjedna traže dodatna objašnjenja.

Iako službenih reakcija nema, među prodavačima međutim prevladava nezadovoljstvo nižom cijenom u odnosu na prije dogovorenih 120 eura po dionici, uz nešto povoljniju reakciju banaka kojima bi odgovaralo da im Agrokor prilikom preuzimanja Mercatora otplati petinu Mercatorovih dugova, tvrdi list.

SPAJANJE AGROKORA I MERCATORA Čega će se Todorić odreći da bi mogao preuzeti slovenski lanac?

Izvornim kupoprodajnim ugovorom iz lipnja prošle godine dogovoreno je da Agrokor za natpolovični udjel dionica plati 120 eura za dionicu. Budući da banke traže da Agrokor prilikom preuzimanja otplati petinu Merkatorova duga, Agrokor je prošlog tjedna prodajnom konzorciju uputio novu ponudu prema kojoj bi cijena dionice bila 80 eura, ali bi Agrokor istodobno dokapitalizirao Mercator sa 225 milijuna eura, od čega bi najveći dio išao bankama kao povrat dospjelih Mercatorovih kreditnih obveza.

"Prodajni konzorcij sada na stolu ima dvije ponude, a prva s višom cijenom dionice bez dokapitalizacije još uvijek je važeća. Treba očekivati da će Agrokor do srijede dati dodatna objašnjenja, nakon čega bi se nastavili pregovori i traženje kompromisnog rješenja. No, ni jedna ni druga strana nemaju mnogo manevarskog prostora", navodi vodeći slovenski list.

Poslovni list "Finance" tvrdi da je za sredinu tjedna već dogovoren još jedan sastanak Agrokora i Mercatorovih većinskih vlasnika, ali da Agrokorov prijedlog za sada nije naišao na "plodno tlo" i da postoji vjerojatnost da će još jedan pokušaj prodaje Mercatora završiti neuspjehom, kao i raniji.

Slovenski mediji navode da prodajni konzorcij zanima i način financiranja eventualnog Agrokorova preuzimanja Mercatora jer da još nije otkrio svoje izvore financiranja, te da se prodaji Mercatora protive i sindikati jer bi uz sniženu cijenu dionica manje dobili mali dioničari, a to se većinom zaposleni u samom trgovačkom lancu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:02