Zagrebačka burza i EBRD

ONI DONOSE RAST GOSPODARSTVU, A ZBOG BANAKA SU NA 'SUHOM' Mala i srednja poduzeća početkom iduće godine dobit će svoj ulaz za tržište kapitala

 Nenad Dugi / Hanza Media

Zagrebačka burza (ZSE), uz potporu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), predstavila je u srijedu projekt "SME Growth Market in Croatia and Slovenia" u sklopu kojeg bi počekom slijedeće godine trebala zaživjeti trgovinska platforma putem koje bi mali i srednji poduzetnici svoju potrebu za financiranjem zadovoljavali na tržišta kapitala.

Član Uprave ZSE Tomislav Gračan istaknuo je kako mali i srednji poduzetnici čine najvažniji element za rast i razvoj nekog gospodarstva, a istodobno se susreću s najvećim preprekama u pristupu izvorima financiranja.

U Hrvatskoj je gotovo 13,5 tisuća malih i srednjih tvrtki, a njih više od 1.300 spada u srednje kapitalizirane tvrtke, s kapitalom između 2 i 20 milijuna kuna. Takve se tvrtke, kazao je Gračan, gotovo isključivo financiraju putem banaka, iako se suočavaju s lošijim uvjetima od velikih tvrtki - višim kamatnim stopama, kraćim otplatnim rokovima, potrebama većih kolaterala i sl.

Stoga je cilj ovog projekta takve poduzetnike educirati i uputiti na tržište kapitala kao mjesto za prikupljanje novca potrebnog za njihov rast i razvoj koji će pojačati njihovu lokalnu i globalnu konkurentnost te tako doprinijeti ukupnom gospodarstvu Hrvatske, naglasio je Gračan.

Riječ je o projektu usmjerenom na spajanje ulagača i malih i srednjih poduzeća te njihovo financiranje putem ZSE, odnosno za slovenske poduzetnike putem Ljubljanske burze, koja je u vlasništvu ZSE.

Pripremnu studiju za ovaj projekt financirala je EBRD, a predstavnica te banke za Hrvatsku Vedrana Jelušić Kašić je kazala kako je Hrvatska prva zemlja koja radi na razvoju platforme za male i srednje poduzetnike, ali da su interes već iskazale i ostale burze u regiji, na primjer bugarska.

Projekt je pozdravila i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, koja je kazala kako njegova implementacija dolazi u pravo vrijeme, s obzirom da je 2016. godine donijela veliku živost u području poslovanja malih i srednjih poduzetnika.

"Oni su zapravo taj dio gospodarstva koji je u najvećoj mjeri ponio i rast zaposlenosti u realnom sektoru i na taj način opravdavaju ono što se od njih očekuje, a to je da su oni najžilaviji i najvitalniji dio gospodarstva. Međutim, svoj puni potencijal mogu dati samo ovisno o njihovoj kapitaliziranosti, a povezano s tim i sposobnosti razvoja novih proizvoda ili otvaranja novih tržišta", rekla je Dalić.

Ovaj je projekt korak u pravcu rješavanja tog pitanja, kao i daljnjeg razvoja domaćeg tržišta kapitala. Možda on neće izmijeniti hrvatsko, bankocentrično tržište, ali će osigurati dodatnu mogućnost da se taj najživahniji dio ekonomije dostatno kapitalizira, kaže Dalić.

"Dugoročni učinci ove inicijative i snažnijeg oslanjanja na tržište kapitala mogu biti iznimno značajni, jer je u srcu problema s kojima se suočio Agrokor (...) upravo neadekvatno korporativno upravljanje, a na ovaj način, učenjem poduzeća da 'od malih nogu' mogu koristiti tržište kapitala i da u svom poslovanju mogu imati koristi od transparentnosti, strukturiranog financijskog izvješćivanja, znanja da postoji javnost i tržište koje prati njihove aktivnosti, nedvojbeno će pridonijeti kvalitetnijem i stabilnijem korporativnom sektoru u budućnosti", naglasila je potpredsjednica Vlade.

Dodala je da i Ministarstvo gospodarstva planira podržati poduzeća u pristupu ovoj platformi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:52