DOBA FAKULTET

ONLINE STUDIJ - BUDUĆNOST OBRAZOVANJA 7 razloga koji će vam pokazati da još uvijek stignete ostvariti snove

2011. godine u Europi je bilo milijun i pol online studenata (OECD, 2011), a istraživanje je pokazalo kako su većina njih zaposleni pojedinci i majke. Očigledno je kako su potrebe čovjeka u 21. stoljeću rezultirale velikim brojem novih platformi koje na nov i jednostavan način omogućuju cjeloživotno učenje i studiranje smjerova konkurentnih na tržištu rada.
 Colourbox

Moderan životni stil i potrebe tržišta diktiraju nove trendove u svim segmentima čovjekova života, uključujući i forme edukacije te obrazovanja. Prema nekim istraživanjima, do 2025. godine u svijetu će studirati između 30 i 80 milijuna online studenata (OECD, 2011), a razlozi zbog kojih je taj trend u porastu - različiti su, ali se ponajviše tiču želje za usklađivanjem karijere i privatnog života.

Donosimo vam 7 razloga zašto se odlučiti na online studiranje i konačno ostvariti željenu karijeru i stupanj obrazovanja. Bez daljnjih izgovora.

1. Lokacija

Ukoliko ste udaljeni od mjesta željenog studija ili već radite pa nemate vremena za odlazak na predavanja - online studij je idealno rješenje. Predavanja pratite odakle i kad vam odgovara, a odabir je uistinu velik. S obzirom da niste vezani za lokaciju, konačno si možete ostvariti životnu želju i studirati ono što vas uistinu zanima i zahvaljujući čemu možete napredovati u karijeri.

Studij sam upisao u 46. godini života. Znao sam da ću s online studiranjem moći sam organizirati svoje vrijeme. Međutim nisam očekivao da će koncept studiranja biti tako intenzivan, poticajan, usmjeren na kontinuirani praktični rad i vrlo kvalitetno iskustveno učenje kroz individualne i timske zadatke. (Daniel Lacko, student programa Marketing, društveni mediji i odnosi s javnošću, Doba fakultet)

Colourbox

Foto: Colourbox

2. Fleksibilnost

Online je jedini oblik studiranja koji vam pomaže da uskladite i uspješnije balansirate između poslovnog i obiteljskog života, istovremeno vam ostavljajući mogućnost kvalitetnog obrazovanja. Online studiji su koncipirani na način da maksimalno idu na ruku potrebama pojedinca, personalizirani su i studentima omogućuju da svoje potrebe što bolje usklade s trenutačnim mogućnostima.

Trenutno sam na porodiljskom odmoru, stoga se trudim što bolje snalaziti između studijskih obveza i uloge majke šestomjesečnom sinčiću. Već duže vremena je u meni tinjala želja za novim znanjima, duboko u sebi sam znala da mogu i da zaslužujem više. (Zorica Ristič studentica programa Poslovanje iz Slovenije, Doba fakultet)

Foto: Colourbox

3. Opcije

Izuzetno velik izbor studija, kolegija i karijera u kojima biste se željeli okušati čeka vas online. Bilo da se odlučite na studij radi promjene ili napretka u karijeri, ili pak želite ostvariti svoj davno željeni san i studirati, primjerice, permakulturu - izbor je na vama i sve je moguće.

Za studij sam se odlučila zbog želje za novim znanjima, ali i radi uvjerenja da ću uz više obrazovanje lakše ostvariti svoje profesionalne težnje. Upotrebu novih tehnologija, suvremeniji pristup radu i komunikacije smatram zanimljivijim dijelom studiranja. (Hana Selak, studentica programa Međunarodno poslovanje, Doba fakultet)

Foto: Colourbox

4. Podrška

Jedna od najvećih zabluda online studiranja je da ste prepušteni sami sebi. Platforme na kojima možete nastaviti svoje obrazovanje koncipirane su tako da umrežavaju studente međusobno, ali i profesore, istovremeno im omogućavajući bržu komunikaciju putem društvenih mreža, chat roomova, Skypea i sličnih. Zbog tih razloga, online studiranje zapravo ima veću, konkretniju i bržu podršku od uobičajenog načina studiranja.

Bez obzira na to što se studira iz vlastitog doma, stvaraju se velika prijateljstva s drugim studentima i izvrsna komunikacija s profesorima i mentorima koji su svakodnevno na raspolaganju. Studente upoznajemo putem timskih radova na kojima učimo kako bi neki konkretni posao napravili i unutar neke tvrtke, a tu se izgrađujemo i kao osobe u poslovnom svijetu; svatko osjeti da li se bolje osjeća kao vođa tima, kao organizator, kao istraživač i sl. (Maja Fumić, studentica programa Marketing, društveni mediji i odnosi s javnošću, Doba fakultet)

Foto: Colourbox

5. Troškovi

Kada govorimo o financijama, studenti se često puta fokusiraju na trošak samog studija, međutim zaboravljaju na sve popratne troškove poput transporta, materijala za učenje i obroka. Često puta tu su radi i o troškovima dadilje (ukoliko se radi o roditeljima koji žele studirati) te mnogih drugih neplaniranih izdataka koji prilikom online studiranja izostaju.

Mišljenja sam kako je online nastava velik iskorak u obrazovanju budućnosti, stvaranju personaliziranog okruženja za studente te izgradnji profesionalaca koji će biti spremni za tržište rada sutrašnjice. (Dr. Milan Puvača, predavač na Doba fakultetu)

Foto: Colourbox

6. Vrijeme

Vrijeme je mnogima veća prepreka od financijskih troškova. Svi koji brinu oko cjeloživotnog obrazovanja, odabirom online studiranja napokon dolaze na svoje pa dragocjeno vrijeme štede na brojne i različite načine: od gubitka vremena na transport, nepotrebne pauze i "rupe" između predavanja, pa sve do same realizacije upisa i mogućnosti pohađanja predavanja. Više ne morate birati između posla i studiranja ili obitelji i studiranja.

Latinska izreka "Sapiens homo omnia sea secum portat" govori da pametan čovjek sve svoje nosi sa sobom. Za uspjeh u društvu znanja ništa osim znanja nije potrebno, a inovativan način studiranja i praktična usmjerenost online studiranjem, čine stjecanje novih znanja posebnim iskustvom i zadovoljstvom. (Martina Kovčalija, diplomantica programa Međunarodno poslovanje, Doba fakultet)

Foto: Colourbox

7. Dinamika

Logirajte se kada vam, i odakle odgovara. Noćne ptice i ranoranioci na taj način mogu koristiti svoje pune potencijale i učiti, odnosno "pohađati" predavanja kada imaju najviše koncentracije. Ispite također rješavajte u miru, imajući pritom maksimalnu ugodu i radnu atmosferu na koju ste navikli.

Sve što sam trebao za studij je bio pristup internetu. Za studij Marketinga sam se odlučio jer bih htio ostati u sportu, a na području marketinga je u skijaškim skokovima još mnogo rupa koje bi želio pokrpati kad završim sa sportskom karijerom. (Jernej Damjan, diplomac programa Marketing iz Slovenije, Doba fakultet)

Foto: Colourbox

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:47