STRATEGIJA RAZVOJA TURIZMA

Ostojić: 'Cilj je do 2020. imati 20 tisuća novih ključeva u hotelima i 20 tisuća novih mjesta u kampovima'

 Vlado Kos / Cropix

OSIJEK - Ministar turizma Veljko Ostojić najavio je da će do kraja ovog mjeseca biti završena Strategija razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine, koja će potom biti upućena na Vladu, odnosno u saborsku proceduru. Kao osnovni cilj Strategije naveo je pitanje konkurentnosti Hrvatske u turizmu, odnosno njezina povećanja u odnosu na druge turističke zemlje, a u realnom sektoru najavio je nova ulaganja u hotelske kapacitete i camping.

- Cilj je do 2020. godine povećati kapacitete u hotelskom sektoru sa 20 tisuća novih ključeva, dodatnu kvalitetu u campingu također sa 20 tisuća novih mjesta te učiniti preobrazbu privatnog smještaja. Kad je riječ o financijskim i gospodarskim efektima, cilj je povećati inozemne primitke za 4 do 4,5 milijardi eura, da nam investicije budu na razini oko 7 milijardi eura i da kreiramo oko 30 tisuća novih radnih mjesta, što direktno, što indirektno - rekao je Ostojić u Osijeku, gdje je stigao kako bi se upoznao sa stanjem u turizmu u Osječko-baranjskoj županiji i predstavio programe i planove Ministarstva te HTZ-a u narednom periodu.

- HTZ je za 2013. definirao dva cilja - produžetak turističke sezone i razvoj kontinentalnog turizma. Hrvatski turizam vidim isključivo kao integralni proizvod mora i kontinenta. Kad je riječ o ovoj županiji treba je preciznije pozicionirati u smislu jasnijeg definiranja prioriteta, raditi na kreiranju i komercijalizaciji turističkih paketa. Prioritet je što je moguće prije složiti logične turističke pakete i dovesti goste ovdje - rekao je Ostojić osvrnuvši se i na vječnu temu spajanja plave i zelene Hrvatske.

- Po meni je pogrešno postavljena teza da hrvatski turizam treba prepoznati mogućnosti hrvatske proizvodnje. Ja mislim da je upravo obrnuto i da hrvatska proizvodnja, neovisno da li je riječ o poljoprivrednoj ili prerađivačkom sektoru, treba prepoznati mogućnost vlastitog plasmana kroz turizam. Želim poručiti tim kolegama da jače navale - rekao je ministar, koji je posjetio i Baranju gdje je obišao i ekološko imanje Orlov put obitelji Gusak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:46