PSIHOLOGIJA USPJEHA

OTKRIVAMO 5 NAČINA KAKO BITI SRETAN NA POSLU Novac je apsolutno nebitan! Pažnju valja usmjeriti na sljedeće stvari...

 Foto: Colourbox

Kada govorimo o poslu, prošla su vremena kada su plaća i status bile najvažnije stvari. Zadovoljstvo i sreća na radnom mjestu, mnogima su postali izuzetno bitni kod odabira novih projekata i donošenja poslovnih odluka.

Između "Koliko novca će mi donijeti taj projekt?" i "Koliko zadovoljstva će mi donijeti taj projekt?" mnogi će se odlučiti temeljem potonjeg.

Brojna istraživanja pokazala su kako postići sreću na radnom mjestu i konačno izbalansirati posao i zadovoljstvo.

Izazovi

Istraživanja su pokazala da su ljudi sretniji kada rade izazovan posao. Ukoliko radite posao koji je relativno statičan, barem pokušajte pronaći nešto drugačije. Postavite neke nove ciljeve ili, u konačnici, pokušajte promijeniti posao.

Važno je podleći pasivnosti, nego uvijek aktivno tragajte za novim prilikama ili idejama koje se daju implementirati u postojeći posao i kolektiv. S vremenom biste mogli postići cilj da posao koji imate pretvorite u posao koji biste željeli imati.

Napredak

Kad su profesori sa Poslovne škole Harvard proučavali dnevnike zaposlenika u dugom vremenskom periodu otkrili su zanimljive podatke o tome kako su najsretniji i najproduktivniji dani bili oni u kojima su zaposlenici imali osjećaj napretka.

- Posao ima smisla samo ukoliko osoba ima osjećaj napretka. On može biti izražen u statusu, znanju, vještinama ili nekom drugom "kapitalu" - izjavio je Richard Sheridan, autor knjige Joy, Inc. "Je li ono što ja činim smisleno ili ne?" je pitanje koje će motivirati svakog zaposlenika.

Strah

Pritisak i zastrašivanje će možda kratko vrijeme motivirati zaposlenike, međutim dugoročno gledano, ukoliko zaposlenici budu bili u strahu od gubitka od posla - biti će manje uključeni te će njihova produktivnost i doprinos biti znatno smanjeni.

- Strah negativno utječe na timski rad, suradnju, kreativnost i inovativnost - tvrdi Sheridan i dodaje kako, naravno, postoje stvari kojih bi se svi zaposlenici trebali bojati, međutim to ne bi smjela biti konstanta i nikako ne bi smjelo biti izazvano nadređenim koji to koristi kao metodu povećanja produktivnosti, jer je jednostavno - krivo.

Autonomija

Istraživanje koje je obuhvatilo 400 tisuća osoba u više od 63 zemlje svijeta, pokazalo je kako je ljudima važnija sreća nego novac. U poslovnom smislu to se posebno odnosi na fleksibilnost kada je u pitanju radno vrijeme i organizacija radnih zadataka.

Zaposlenici koji imaju veću slobodnu prilikom kreiranja svog radnog vremena i dinamike obavljanja poslova, biti će zadovoljniji i sretniji na poslu od onih koji za to nemaju priliku.

Pripadnost

Čovjek je društveno biće, a istraživanje je pokazalo kako osobe koje imaju "najboljeg prijatelja" na poslu - znatno su produktivnije i uključenije u posao.

Drugim riječima, osobe koje uspiju izgraditi dobre i kvalitetne međuljudske odnose u radnom okruženju više će doprinijeti kolektivu te rastu i napretku tvrtke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 05:31