ADRESA - NA BERMUDIMA

Otkriveno tko su tajanstveni kupci Ininih dionica

Čak i da MOL osvoji u drugoj ponudi više od 50 posto Ine, ne mora dati javnu ponudu za ostatak dionica
 Nenad Dugi/CROPIX

ZAGREB - U sjedištu MOL-a u Budimpešti navodno su jako bijesni jer su kroz svoju ponudu uspjeli kupiti samo 8000 dionica Ine , pričaju hrvatski brokerski krugovi. Takav je neuspjeh bio očekivan jer je MOL dioničarima ponudio fiksno 2800 kuna za dionicu, dok su je na burzi mogli prodati i za više od 3500 kuna.

Potrošili 50 milijuna USD

Tu visoku cijenu najviše su isforsirali tajanstveni ulagači, za koje se spekulira da su MOL-ovi, a na burzi su se pojavili tjedan dana nakon što su hrvatski mirovinski fondovi krenuli otkupljivati dionice po 2830 kuna. Do sada su prikupili oko 1,3 posto dionica na što su potrošili, procjenjuje se, pedesetak milijuna dolara.

Nije tu riječ, kako se pisalo, o američkom fondu, nego o Cipranima s bermudskom adresom koji trguju dionicama preko američke platforme. Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga - Hanfa zatražila je od američkog SEC-a (U.S. Securities and Exchange Commission, glavni kontrolor tamošnjeg financijskog tržišta) te od institucija na Cipru i na Bermudima podatke o tome tko se krije iza tajanstvenog kupca Ininih dionica , za kojega samo znamo da je ltd. kompanija, u hrvatskoj verziji d.o.o.

Nema poništenja

Otkrije li se da su tajanstveni kupci Ininih dionica, koji su ih i jučer na Zagrebačkoj burzi tjerali u nove rekordne visine, povezani s MOL-om, priča se s ekonomskog i burzovnog seli na kriminalistički teren. Naime, u tom slučaju ide kaznena prijava za manipulaciju i obmanu protiv odgovornih osoba iz MOL-a. Međutim, transakcija se ne poništava, što znači da MOL-u ostaju i te dionice, premda ih je, u tom scenariju, stekao kaznenim djelom.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 04:09