ZOR

‘Otpuštat ćemo stalno zaposlene i ljeti zapošljavati samo sezonce’

Hotelijerima i ugostiteljima sporan je dio koji se odnosi na preraspodjelu radnog vremena i ograničenje od 56 radnih sati tjedno
 Vlado Kos/CROPIX

ZAGREB - Novi Zakon o radu, uz niz burnih reakcija građanstva, izazvao je i bijes hotelijera i ugostitelja koji tvrde da će zbog izmjena koje se odnose na maksimalan broj radnih sati tjedno morati otpuštati stalno zaposlene djelatnike i prebacivati ih u status sezonaca.

Ljuti ih dio koji se odnosi na preraspodjelu radnog vremena koja je prije dopuštala rad do maksimalno 60 sati tjedno za poslove sezonske naravi, koji bi se kasnije “prebili” u zimskim mjesecima kada je, prirodno, u turizmu znatno manje posla. Sada ni u špici sezone radnici neće moći raditi više od 56 sati tjedno.

Strahuju i zaposleni

S njim se slaže i Veljko Ostojić, predsjednik uprave Riviere Poreč.

- U turizmu je neizvediv rad od maksimalno 56 sati tjedno. Mi plaćamo ljude i zimi kada ne rade jer se njihov ljetni rad preraspodjeljuje na 6 mjeseci. Čak je i dosadašnji maksimum od 60 sati tjedno malo, idealno bi bilo 64 sata, no 56 je apsolutno neprihvatljivo - kaže Veljko Ostojić, predsjednik Uprave Riviere Poreč.

Njegov kolega iz Valamara Peter Fuchs ističe da se i sami radnici sada boje da po novom zakonu neće uspjeti ispuniti fond sati za cijelu godinu i da će izgubiti stalno zaposlenje.

‘Pisci zakona nisu nas pitali’

- Novo zakonsko rješenje dugoročno može dovesti do smanjivanja broja zaposlenih na neodređeno vrijeme uz istodobno povećanje sezonskih radnika u svim primorskim turističkim tvrtkama, što nije interes niti poslodavacaniti radnika - kaže Josip Mikulić, član Uprave i direktor pravnih poslova u grupaciji Adriatic Luxury Hotels. Svi se hotelijeri s kojima smo razgovarali slažu u jednom - nedopustivo je da se zakon donosi bez uvažavanja specifičnosti turističke struke koja je perjanica hrvatskoga gospodarstva. Ostojić kaže da pisci zakona nikoga iz struke nisu ništa pitali.

Radnici će pristati na kršenje zakona

Predsjednik hrvatske udruge hotelijera Franco Palma naglašava da je njihova udruga uložila prigovor na ovakvu zakonsku odredbu, no da ona nije prihvaćena. Rješenje nije, smatra Palma, da se prekovremeni rad u sezoni zabrani, nego je trebalo propisati da se on mora dodatno platiti.

- Radnike za dodatni rad treba stimulirati. Ugostitelji u primorskim područjima i hotelijeri izrazito su protiv ove odredbe jer nije konzultirana struka niti je uvažena specifičnost turizma. Bojim se da bi moglo dolaziti do kršenja zakona, i to uz pristanak radnika kojima je također u interesu ispuniti fond sati i zaraditi plaću - kaže Palma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:54