SLAVONIJA

'OVDJE SMO DA ZARADIMO, ZAPOSLIT ĆEMO 140 LJUDI' Belgijski investitori otvaraju brodogradilište riječnih brodova i luksuznih jahti u Dalju

Arhivska fotografija
 Nikola Patković / CROPIX

Brodogradilište riječnih i specijaliziranih brodova te luksuznih jahti Slavonija navodno stiže na krajnji istok Hrvatske. Kako piše Tportal, zemljište u Dalju kraj Osijeka već je kupljeno. Vrijednost projekta belgijskih investitora procjenjuje se na do deset milijuna eura, a brodogradilišta takvoga tipa nema u radijusu od čak 900 kilometara.

Osim proizvodnje "sirovih" brodova, ondje će se plovila i potpuno opremati kako bi se stvorio konkurentni i visokokvalitetni izvozni hrvatski proizvod, rekao je zamjenik osječkog gradonačelnika Boris Piližota predstavljajući Birola Ernalbanta, dizajnera i konstruktora jahti, koji s ekipom belgijskih i nizozemskih investitora ulazi u projekt, prenosi Tportal.

- Zbog prirodnih ograničenja, poput dubine riječnoga korita važnog za izgradnju brodova određene veličine, brodogradilište smo zajednički odlučili pozicionirati u Dalju na Dunavu. S toga mjesta za dva tjedna moguća je isporuka broda do Crnoga mora ili na sjever Europe. I cestovna povezanost je izvrsna, a u blizini se nalazi i Zračna luka Osijek - objasnio je Piližota.

Zemljani radovi, poslije kojih slijede dizajn i konstrukcija samoga brodogradilišta, trajat će oko šest mjeseci, a sve bi u punoj funkciji trebalo biti u roku od dvije godine.

- To vrijeme iskoristit ćemo za obuku kako naših, tako i ljudi s ovoga područja - najavio je Ernalbant i dodao kako namjeravaju zaposliti oko 140 stručnih i visokokvalificiranih radnika, piše Tportal.

- Ovdje smo da zaradimo, ali i omogućimo ljudima s ovoga područja to isto - objasnio je Ernalbant.

Osječani su oduševljeni projektom jer vjeruju kako će brodogradilište otvoriti niz drugih investicija, kojima bi se popunila i industrijska zona Nemetin.

- Možemo govoriti o proizvodnji stolarije, drvnoj industriji, hidraulici, strojarstvu, opremanju interijera, nautičke opreme, kao i dobavljačima svih potrebnih sirovina za izgradnju brodova - zaključio je Piližota.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:44