PRVI SLUČAJ

'OVO JOŠ NISMO VIDJELI' Kinezi uhapsili kriminalce koji su uz pomoć dronova prošvercali 79,8 milijuna dolara vrijedne iPhoneove

 
Konfiscirani dron
 Liu Youzhi/Southern Metropolis Daily / REUTERS

Carinski službenici uhvatili su u kineskom gradu Šenženu skupinu kriminalaca koji su koristili dronove za krijumčarenje 79,8 milijuna dolara vrijednih iPhonea iz Hong Konga, prenosi Reuters.

Vlasti su uhapsile ukupno 26 osumnjičenih koji su kod sebe imali 4.900 pametnih telefona, navodi se u izvješću carinskih službi Šenžena i Hong Konga.

Dronovi su korišteni za postavljanje dviju žica dugih 200 metara između zgrada u četvrti Luohu (Šenžen) i Hong Konga, koje bi onda koristili za prijenos obnovljenih telefona.

"Ovo je prvi slučaj s kojim smo se susreli u Kini u kojem su dronovi korišteni za prekogranična krijumčarenja", navodi Reuters, pozivajući se na informacije kineskog lista Legal Daily.

Krijumčari su obično 'operirali' nakon ponoći, a zahvaljujući dronovima trebalo im je samo nekoliko sekundi da žicom prevezu male vrećice, koje su u sebi sadržavale više od desetak iPhonea. Banda je tako uspjela u jednoj noći prošvercati i po 15.000 pametnih telefona preko granice, priopćili su carinici.

Regulacija korištenja dronova postala je važan zadatak za Kinu, najvećeg proizvođača dronova u svijetu. Kina je prošle godine uvela stroga pravila kako bi se uhvatila u koštac s mogućim incidentima, poput lutanja letjelica nebom za vrijeme zrakoplovnih letova.

Pravila su uključivala zahtijevanje od vlasnika bespilotnih letjelica da registriraju dronove određenih težina pod svojim pravim imenima. Kineski mediji prenijeli su kako je carinska služba najavila da će pratiti nove vrste krijumčarenja koja se odvijaju pomoću visokotehnoloških uređaja, tako što će se i sami tehnički opremiti dronovima i monitorima visoke razlučivosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:41