POSLOVNO PREUZIMANJE

PAD MERCATORA I AGROKOROV PETI POKUŠAJ PREUZIMANJA Počinje predaja ponuda za slovensku tvrtku

Slovenski analitičari odavno procjenjuju da posljednju Agrokorovu ponudu, 221 euro za dionicu, više neće moći vidjeti
Vrbovec, 240409.Premijer RH Ivo Sanader otvorio je novi pogon za proizvodnju mesa u tvornici PIK Vrbovec u vlasnistvu koncerna Agrokor.Ivica Todoric vlasnik koncerna Agrokor.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

Dok Uprava najvećeg slovenskog maloprodajnog lanca uporno ponavlja da nije trenutak za prodaju Mercatora , proces prodaje 53,18 posto dionica koje u rukama drži konzorcij prodavatelja Pivovarne Laško i grupe banaka praktički je počeo.

Naime, prošlog tjedna održao se u Londonu sastanak predstavnika prodavatelja s potencijalnim kupcima, koji su potpisali sporazum o neotkrivanju bilo kakvih informacija sa sastanka.

Velik interes

Korak dalje dogodit će se već tijekom ovog tjedna, kada bi svi potencijalni kupci trebali predati neobvezujuće ponude. Procjenjuje se da će se skupljati do kraja veljače. Najboljim ponuđačima nakon toga će se omogućiti detaljan uvid u poslovanje tog najvećeg slovenskog trgovca i uslijedit će davanje obvezujućih ponuda.

Kako neslužbeno doznajemo, na prošlotjednom sastanku bilo je desetak potencijalnih kupaca, među kojima je i hrvatski koncern Agrokor Ivice Todorića. Premda u Agrokoru nisu htjeli to potvrditi, sasvim je jasno da je najveći hrvatski maloprodajni lanac među potencijalnim kupcima Mercatora. Mercator će na prodaju čak deveti put, a Agrokoru je ovo peti pokušaj njegova preuzimanja.

Ni predsjednik Agrokora Ivica Todorića proteklih dana nije želio komentirati interes za Mercator.

- Trenutno je u tijeku prodaja dijela dionica te ne želimo davati komentare kojima bismo utjecali na proces prodaje ili mu naštetili - poručio je Todorić.

Uz predstavnike Agrokora na sastanku u Londonu među potencijalnim kupcima, kako neslužbeno doznajemo, pojavili su se i brojni financijski investitori, među kojima su KKR, Mid Europa, CVC Capital Partners, Bain Capital i Advent International.

U igri i Romneyjevi ljudi

Zanimljivo je da je jedan od osnivača Bain Capitala Obamin protukandidat na posljednjim američkim predsjedničkim izborima Mitt Romney. Romney se uz žestoke kritike da se nemilosrdno obogatio i novac iskoristio za političku karijeru u međuvremenu povukao iz Bain Capitala.

Među potencijalnim kupcima do sada su se spominjali i najveći svjetski trgovački lanci, kao što je britanski Tesco. Slovenski analitičari odavno procjenjuju da posljednju Agrokorovu ponudu od 221 eura za dionicu Mercatora zasigurno više neće vidjeti.

Sasvim logično. Mercator Grupa 2012. je godinu, prema nerevidiranim poslovnim rezultatima, zaključila s čak 104 milijuna eura gubitka. Maloprodajni biznis donio je oko 25 milijuna eura gubitka, a tri četvrtine gubitka, oko 77 milijuna eura, odnosi se na otpise i smanjenja vrijednosti imovine.

Za razliku od dosadašnjeg otpora Slovenaca prema potencijalnim kupcima Mercatora, osobito hrvatskom Agrokoru, ovaj je put na udaru bivši prvi čovjek slovenskog maloprodajnog lanca Žiga Debeljak, kojeg se proziva kao glavnog krivca za loše financijske rezultate koji su Mercatoru srušili cijenu. Dok se Debeljak pritajio na svom novom radom mjestu u Gorenju i ne istupa u javnosti, njegov nasljednik Toni Balažič proziva ga zbog nefokusirane strategije.

Prema pisanju slovenskih Financi, i revizori kuće PricewaterhouseCoopers procjenjuju kako jest moguće da je bivša Mercatorova uprava namjerno napuhavala vrijednost imovine i investicija da bi prikazala bolje poslovne rezultate. Procjenju da se bivša uprava previše oslanjala i na vanjske savjetnike pri širenju na inozemna tržišta pa se investiralo uz određene provizije bez pravih analiza.

Promašena ulaganja

Bivšoj upravi tako se zamjera preskup ulazak na tržišta Albanije i Bugarske, s kojih su sada najavili povlačenje, zatim, nerealne procjene vrijednosti zemljišta, preskupa preuzimanja i preoptimistično procijenjeno poslovanje. Među loše poslovne odluke Mercatora iz Debeljakova mandata analitičari ubrajaju i preuzimanje Getroa u Hrvatskoj 2009. godine te kupnja hrvatskog Presoflexa 2007. godine.

Rasprodaja i kraj političkih igara

Prema pisanju Financi, utvrđeno je da je Mercator samo 2008. u Sloveniji za 31,5 milijuna eura kupio sedam zemljišta, a na njima otvorio samo jednu trgovinu, pa je jasno da je riječ o mrtvom kapitalu. Sličnih primjera je mnogo pa se procjenjuje da su čak moguće i tužbe protiv bivše Uprave. Sve to velik je uteg u aktualnoj prodaji Mercatora, koja bi se trebala okončati do kraja ove godine.

Po svemu sudeći, u krizom shrvanoj Sloveniji događa se velika rasprodaja kompanija. Sigurno je da će se prodaja Mercatora ovaj put ipak dogoditi te da se neće ponoviti politički scenarij stopiranja prodaje zbog nacionalnih interesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:36