Čeka se potvrda vlade

PAO DOGOVOR, CIMOS SPAŠEN, DIREKTOR ZADOVOLJAN Dug će otkupiti slovenska 'loša banka', otvoren put Talijanima za preuzimanje

 Arhiva / HANZA MEDIA

Direktor koparskog poduzeća Cimos Gerd Rosendahl izjavio je u ponedjeljak kako je zadovoljan dogovorom hrvatskog i slovenskog ministra Gorana Marića i Zdravka Počivalšeka oko duga Cimosa prema bivšoj Riječkoj banci.

Dug koji je od banke preuzela hrvatska Agencija za osiguranje depozita i sanaciju banaka (DAB) otkupit će slovenska "loša banka" DUTB, dogovorili su ministri u Otočcu na Krki.

DUTB je ustanova koju je osnovala država i koja je nakon sanacije slovenskih banaka 2013. preuzela dio njihovih loših kreditnih potraživanja te ih postupno prodaje investitorima.

Rješenje Cimosova duga vansudskom nagodbom Slovenije i Hrvatske bio je uvjet talijanskog fonda Palladio Finanziaria iz Vicenze za realizaciju kupoprodajnog ugovora o privatizaciji Cimosa, a rok za dogovor istjecao je u utorak.

"Vrlo sam zadovoljan što su pregovarači dviju vlada došli do pozitivnog dogovora za Cimos. Time je zadnja velika zadaća obavljena", rekao je Rosendhal za ljubljansko "Delo".

Dodao je kako će se uprava sada moći posvetiti operativnom radu i nada se kako u dogovoru neće biti rezervi koje bi ugrozile Cimosovu priivatizaciju. "Imam dobar osjećaj da smo na pravom putu", kazao je.

Protokol o sastanku Marića i Počivalšeka i zaključcima trebao bi biti usklađen u utorak, a Marić je potvrdio da će predložiti hrvatskoj vladi da ga potvrdi.

U vezi sa dugom Cimosa prema nekadašnjoj Riječkoj banci koju je preuzeo DAB dogovoreno je da će ga otkupiti slovenska "loša banka" DUTB, no detalji o tome pod kojim uvjetima nisu objavljeni.

Prema dogovoru, obje će strane preuzeti dio sudskih troškova vezanih za tužbu koji je DAB pokrenuo za naplatu duga čija je glavnica oko 20 milijuna kuna.

Dogovor uključuje i očuvanje postojećih radna mjesta u pogonima Cimosa u Kopru i u hrvatskoj Istri, navode večeras slovenski mediji.

Dogovor bi slovenskoj vladi, odnosno državnim ustanovama koje upravljaju državnom imovinom, omogućio da se i konačno realizira privatizacija Cimosa, odbnosno njegova prodaja talijanskom fondu Palladio Finanziaria iz Vicenze.

Fond je utorak 31. siječnja postavio kao krajnji rok za rješenje spora oko potraživanja DAB-a , što će mu omogućiti preuzimanje Cimosa i njegovu poslovnu stabilizaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:42