VLASNIK VINIFERE

Pelješki vinar Frano Miloš: ‘Hrvatska je tek na putu da postane zemlja vina‘

‘Značajan dio naših vina odležava deset godina. Ove godine preradili smo oko 95 tona grožđa, što je oko 55.000 litara vina‘

Frano Miloš u svom podrumu

 Tom Dubravec/Cropix

Značenje pelješkog vinara Frane Miloša za dalmatinski vinski sektor i ukupno hrvatski uveliko nadilazi gospodarsko značenje njegove tvrtke Vinifera. Miloš se svojim vinima pozicionirao u usku, ali svima poželjnu tržišnu nišu u koju se plasiraju kompleksnija vina višeg cjenovnog ranga. Za takva je vina osim adekvatne sirovine nužno dugotrajno odležavanje. Milošev Stagnum odležava deset godina, od čega šest godina u hrastovim bačvama i četiri u boci. Kupci takvih vina veoma su zahtjevni. Miloš je prvi vinar koji je počeo proizvodnju plavca malog u najvišoj kategoriji. Danas posebne kategorije plavca malog u ponudi imaju svi poznatiji pelješki i hvarski vinari, a krenuli su i neki istarski. Pokušat će proizvesti teran odležan nekoliko...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:50