SASTANAK

PERUŠKO PRIJETI DA ĆE SAM IMENOVATI SAVJETNIKE Vijeće vjerovnika nije usuglasilo ni isplatu preostalih 80 do 90 milijuna eura graničnog duga

Fabris Peruško
 Dragan Matić / CROPIX

Privremeno vijeće vjerovnika Agrokora održalo je sastanak u utorak na kojem se opet nije usuglasilo oko kriterija za isplatu preostalih 80 do 90 milijuna eura graničnog duga dobavljačima u iduće četiri godine, ali ni o imenovanju financijskih i pravnih savjetnika Vijeća vjerovnika koje bi plaćao Agrokor.

Podsjetimo, kriteriji vezani za isplatu graničnog duga odnose se na to pod kojim uvjetima će biti plaćan taj dug, odnosno koje razine operativne dobiti i drugih indikatora poslovanja mora imati Konzum da bi se dug plaćao. Naravno, dobavljači pritom traže da ti kriteriji budu “ostvarivi” kako bi se realno mogli nadati da će im ostatak graničnog duga (fakturiranog do 10. travnja, a dospjelog poslije 10. travnja 2017.) zaista isplatiti, a financijski vjerovnici te kriterije dižu na nešto više razine.

Nadalje, zbog toga što se Vijeće vjerovnika ne može dogovoriti oko toga tko će biti savjetnici, Fabris Peruško, izvanredni povjerenik Agrokora je na sastanku ustvrdio kako će onda on sam uskoro donijeti odluku o angažiranju savjetnika.

Trgovački sud je zauzeo stajalište prema kojem svaki vjerovnik snosi troškove ovo postupka, iz čega se neizravno može zaključiti da ako Vijeće vjerovnika ne donese konsenzualnu odluku o savjetnicima, Agrokor ne bi smio plaćati te savjetnike. Iz toga, prema nekim pravnim tumačenjima, proizlazi i to da Peruško ne bi smio samostalno donijeti takvu odluku, ali je moguće da je spreman preuzeti taj pravni rizik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:53