KONFERENCIJA O FINANCIJAMA

Plan europskih bankara za spas ekonomije: 'Ljudima trebamo bacati novac iz helikoptera!'

Ilustracija
 Tom Dubravec / EPH

LONDON - Europski čelnici središnjih banaka ozbiljno razmišljaju o ‘bacanju novca iz helikoptera’ kao planu za spas posrnulih ekonomija u Europi, ali i šire, javlja Independent.

Brojne države u Europi, uključujući i Hrvatsku, trenutno umjesto inflacije imaju deflaciju - koja može biti izrazito opasna na dugi rok. Kako cijene robe i usluga padaju, poslodavci više ne mogu priuštiti održati plaće na istoj razini, pa dolazi do otkaza i rezanja plaća, što tjera ekonomiju u dalji kolaps.

Jedno od rješenja za problem deflacije je i ‘novac iz helikoptera’, koncept koji je prvi ponudio ekonomist Milton Friedman 1969. godine. Prema Friedmanu, centralne banke uvijek mogu održati zdrav rast ponude novca, jer im na raspolaganju uvijek stoji printanje novčanica i ‘bacanje novca iz helikoptera na izgladnjelu ekonomiju’.

Postoji nekoliko modela za iskorištavanje takvog novca, od kojih je najjednostavniji i najegalitarniji dijeljenje fiksnog novčanog iznosa svim građanima, primjerice 500 eura svima u EU.

Ideju je prije dva dana ponovno aktualizirao lord Adair Turner, bivši šef britanskog Zavoda za financijske usluge, na londonskoj konferenciji o transformiranju financija.

- Nalazimo se u toliko dubokoj deflacijskoj zamci da bismo trebali razmisliti o novcu iz helikoptera, rekao je.

Čelnik Europske središnje banke Mario Draghi prije dva mjeseca je i sam izrazio zanimanje za ideju novca iz helikoptera, koju je nazvao ‘zanimljivim konceptom’.

Ipak, ekonomisti upozoravaju kako se ne radi o rješenju za sve probleme, već potencijalnom dijelu većeg plana za oživljavanje posrnulih gospodarstava.

- Ne bismo to smjeli smatrati ludom idejom, ali nije ni lijek za sve bolesti, rekao je Adair. - Treba nam kao dio kutije s alatima. Jednom kada ga imamo u kutiji, trebamo ga oprezno koristiti, ali ne smijemo ga smatrati neprihvatljivim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 20:38