Nova ocjena Heritage Foundation

PO EKONOMSKIM SLOBODAMA HRVATSKA SKOČILA TRI MJESTA, ALI U EUROPI JE OD NJE LOŠIJA SAMO GRČKA Prvi na listi Hong Kong, slijede Singapur i Novi Zeland

 Damjan Tadić / CROPIX

Hrvatska je u ovoj godini zauzela 92. mjesto u svijetu po ekonomskim slobodama, što je napredak za tri mjesta u odnosu na poziciju koju je imala u prošloj godini, pokazuju rezultati novog Indeksa ekonomske slobode kojeg objavljuje američki Heritage Foundation.
Stupanj ekonomskih sloboda u Hrvatskoj Heritage Foundation u ovoj godini procjenjuje na 61 posto, pa Hrvatska sada spada, komentiraju u Arhivanalitici, u kategoriju "umjereno slobodnih" zemalja. Ranije je, pak, spadala u kategoriju "uglavnom neslobodnih" zemalja, a u toj su kategoriji još uvijek Kina i Rusija.
Iako skok Hrvatske na svjetskoj ljestvici ekonomskih sloboda ohrabruje, nemamo razloga za slavlje. Naime, i dalje se po ekonomskim slobodama nalazimo na samom začelju i EU, i Europe u cjelini. Primjerice, rang lista za ovu godinu pokazuje da se u EU-klubu po ekonomskim slobodama iza nas nalazi jedino Grčka, koja je ove godine na 115. mjestu u svijetu. Zabrinjava da su nas i po stupnju slobode ekonomskog djelovanja pretekle ne samo druge tranzicijske članice EU, nego i ostale zemlje regije, koje još nisu u Uniji. Tako je, primjerice, među bivšim socijalističkim zemljama najbolje rangirana Estonija, koja je na sedmom mjestu u svijetu i drugom u EU, Litva je na 19., Češka na 24., a Latvija na 28. mjestu. Rumunjska je izbila na 37. mjesto, Poljska je na 45., Bugarska na 47., Mađarska na 55., Slovačka na 59., a Slovenija na 64. mjestu. Velik skok bilježe i zemlje zapadnog Balkana, pa je u ovogodišnjem istraživanju Makedonija zauzela 33. mjesto, Kosovo 56., Albanija 65., Crna Gora 68., a Srbija 80. Ispred nas je, mada samo za jedno mjesto, čak i Bosna i Hercegovina, koja se ove godine nalazi na 91. mjestu, pokazuje istraživanje Heritage Foundationa.
Hrvatska je, pokazuje istraživanje, zabilježila napredak u segmentu zaštite vlasničkih prava, slobode poslovanja, javne potrošnje i fiskalne politike, dok su tržišna i financijska sloboda ostale na istoj razini. Jedno od napih tradicionalno kritičnih područja ostaje radno zakonodavstvo. Ipak, kako ocjenjuju u Arhivanalitici, u Heritage Foundationu nisu uzeli u obzir neke od promjena, posebno u poreznom sustavu, pa valja očekivati da će ih registrirati u istraživanju u 2019. godini.
"Ocjena bi bila donekle bolja da je bila ažurna u dijelu fiskalne politike. Unatoč tome, mnogo je izazova koji pozivaju na ambiciozne strukturne reforme", poručuju u Arhivanalitici.
Pritom upozoravaju da su lani na snagu stupile izmjene u sustavu poreza na dohodak, kao i u sustavu poreza na dobit. Dodaju i kako je u fiskalnoj politici postignut velik napredak zbog provedne fiskalne konsolidacije i smanjenja udjela javnoga duga u BDP-u.
"Hrvatska je trenutno 61 posto ekonomski slobodna, odnosno 39 posto neslobodna. S druge strane, nema zemlje s više od 90 posto ekonomske slobode. Stoga problem nije kako popuniti ovaj jaz neslobode od 39 postotnih bodova, već kako se natjecati sa zemljama koje su konkurenti Hrvatske u zapadnom civilizacijskom krugu", ističu u Arhivanalitici.
Kao cilj za naredno razdoblje u Arhivanalitici navode ulazak barem među top 50 zemalja u svijetu po ekonomskim slobodama. Posebno navode primjer i poziciju Poljske kao dostižnu u srednjem roku.
"Ključno je pitanje pozicioniranja Hrvatske u kompetitivnoj regiji srednjoistočne Europe (regija Jadran - Baltik - Crno more), gdje su provedene snažne liberalizacijske reforme, u odnosu na jugoistočnu Europu, gdje dominiraju zemlje bivše Jugoslavije i teško prevladane prošlosti", zaključuju u Arhivanalitici.
Inače, prvo mjesto u svijetu po ekonomskim slobodama i u ovoj godii drći Hong Kong, za kojim slijede Singapur i Novi Zeland. Najbolje pozicinirana među europskim zemljama je Švicarska, koja je zauzela 4. mjesto na svjetskoj ljestvici, dok je među članicama EU najbolje pozicionirana Irska, koja je na 6. mjestu u svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 16:06