Farmaceutski biznis u regiji

POČEO LOV Makedonski Alkaloid strelovito raste, spreman i za akviziciju u Hrvatskoj

Živko Mukaetov, predsjednik Uprave Alkaloida
 Arhiva / Hanza Media

Makedonska farmaceutska tvrtka Alkaloid u potrazi je za novim akvizicijama i rado bi preuzela neku farmaceutsku tvrtku u regiji, moguće čak i u Hrvatskoj, u kojoj je posljednjih dana pregovarala s nekoliko farmaceutskih kompanija.

To je u utorak novinarima najavio i predstavio predsjednik Uprave Alkaloida i njegov dioničar Živko Mukaetov, i to u samom središtu Alkaloida u Skoplju, gdje je tvrtka ovaj tjedan proslavila 80. obljetnicu.

- Još nismo blizu cilja preuzimanja neke tvrtke jer smo dosad samo razgovarali, ali još se ni s kim nismo uspjeli dogovoriti. Dosad smo ‘skenirali’ nekoliko manjih kompanija iz Hrvatske, ali ne bih htio precizirati o kojim je tvrtkama riječ. No, mi svakako moramo tražiti dobre partnere u regiji kako bismo nastavili ostvarivati ovako dobre rezultate - rekao je Mukaetov o planovima i investicijama tvrtke u bliskoj budućnosti.

Alkaloid, poznatiji kao proizvođač Caffetina i Becutana, doista posljednjih deset godina proživljava strelovit rast i uspjeh, pa kompanija godišnje u prosjeku zapošljava stotinjak novih radnika te puno ulaže u svoje kapacitete.

Ove godine rekonstruirali su prostore Centra za kontrolu kvalitete, prije dvije godine tvrtka je u Ljubljani otvorila novi kemijski laboratorij, sagradila moderno skladište za kozmetičke i medicinske proizvode, a 2010. pokrenula je novi proizvodni pogon u Beogradu.

- Mislim da slobodno možemo reći kako smo jedna od najbrže rastućih farmaceutskih tvrtki u regiji, u deset smo godina porasli dva i pol puta te smo prisutni na više od 30 tržišta u svijetu. Na farmaciju nam otpada nekih 82 posto biznisa, a ostalo čine segmenti kozmetike i bilja. S više od 1600 zaposlenih, jedan smo od najvećih poslodaca u zemlji, ali rastu i naša tržišta u okolici - pohvalio se Mukaetov.

Prema onome što je najavio, Alkaloid u sljedećih nekoliko godina planira jednako ekstenzivan rast.

Računaju da će do 2018. godine na stranim tržištima registrirati 370 novih proizvoda te sa 135 milijuna eura prihoda narasti na 160 milijuna. Na hrvatskom tržištu trenutno ostvaruju devet posto ukupne prodaje, jednako kao i u Bosni i Hercegovini, dok im je od zemalja bivše Jugoslavije ipak dvostruko uspješnije tržište Srbije.

Mukaetov je pojasnio da Alkaloid ulaže velike napore kako bi zadržao ovako dobru poziciju na sceni izrazito jake i propulzivne farmaceutske industrije, između ostaloga i ulazeći u partnerstva sa svjetski jakim brendovima i kompanijama kao što su Sandoz, La Roche ili Nycomed. Manje je poznato da Alkaloid proizvodi čajeve za poznati brend Estee Lauder, ali i posebne čajeve za detoksikaciju koji se prodaju isključivo na američkom tržištu. Za potrebu poslavanja diljem svijeta tvrtka je dosad otvorila devet podružnica (među ostalima i u SAD-u te Turskoj), a na domaćoj burzi prepoznatljivi su kao vlasnici najlikvidnijih i najtrgovanijih dionica. Alkaloid ima 5100 dioničara, a njegova trenutna tržišna kapitalizacija iznosi 130 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:43