PONUDA UPRAVE ODBIJENA

POČEO ŠTRAJK U DALEKOVOD PROIZVODNJI Predsjednik uprave predložio 580 otkaza pa potpisivanja novih ugovora sa smanjenim pravima i 20% manjim plaćama

 
 Damir Krajač/CROPIX

U utorak u šest sati počeo je štrajk radnika metaloprerađivačke tvrtke Dalekovod Proizvodnje, piše HRT. Radnici su kao razloge za ulazak u štrajk navode neuspjele pregovore o novom kolektivnom ugovoru, najavu otkaza starih ugovora o radu te ponudu novih sa smanjenim radničkim pravima.

Aktualni predsjednik uprave Gordan Kolak predložio je da se 580 radnika uruči otkaz te da im se nakon toga ponudi novi ugovor sa smanjenim pravima i 20 posto manjim plaćama.

Štrajk će trajati, kako najavljuju, do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Dalekovod proizvodnja izvozi više od 70 posto proizvoda, radi na skandinavskom tržištu gdje se cijene radnička prava i gdje tvrtke lako ostaju bez poslova ako nemaju kolektivni ugovor, rekao je predstavnik radnika u NO Ivica Bajlović.

Podsjetio je kako su 2015. potpisali KU kojim nisu bili zadovoljni jer su im smanjenja primanja za 30-ak posto, a sada im se nudi još lošiji ugovor. "Zbog toga što nije potpisan KU radnici su izgubili božićnicu i regres, prosječna plaća je trenutno 5400 kn, a u proizvodnji je još i manja, dok varilac radi za manje od 5000 kn", kaže Bajlović.

Uprava Dalekovod proizvodnje: Potpuno provođenje restrukturiranja jamči samoodrživost

Uprava Dalekovod proizvodnje u utorak je, u povodu štrajka radnika nakon neuspjelih pregovora o novom kolektivnom ugovoru, priopćila da su zahtjevi sindikata u procesu pregovora i mirenja bili nerealni i dugoročno neodrživi za tvrtku te da samo potpuno provođenje plana restrukturiranja jamči samoodrživost kompanije.

Uprava u priopćenju ističe da je u tijeku restrukturiranje tog metaloprerađivačkog poduzeća, koje kao samostalna tvrtka s 580 zaposlenih u ukupnim prihodima od prodaje Dalekovod grupe sudjeluje sa 19 posto. Restrukturiranje se, tvrdi Uprava, provodi s ciljem optimizacije proizvodnih procesa i osiguravanja konkurentnije pozicije na svjetskom tržištu, na kojem Dalekovod kao grupacija već duže vrijeme postiže vrlo dobre rezultate.

"Proces restrukturiranja proveden je bez otpuštanja, a prioritet je usklađenje visine plaća s mogućnostima kompanije. Prema provedenom istraživanju, prosječna plaća u tvrtki Dalekovod proizvodnja po visini drži drugo mjesto u metalskoj industriji, odnosno veća je u prosjeku oko 20 posto od plaća u tvrtkama koje se bave istom djelatnosti. Restrukturiranje ne znači linearno smanjivanje plaća, već je riječ o promjeni tarifnog modela koji će omogućiti da znanje, učinkovitost i rezultati svakog pojedinog zaposlenika budu adekvatno nagrađeni, dok najugroženije skupine radnika i njihova primanja ostaju zaštićena", stoji u priopćenju.

Uprava objašnjava i da se ukida dodatak na staž od 0,5 posto po godini, da se vrijednost boda smanjuje za 2,1 posto, ali se uvodi varijabilni dio plaće kojim se navedena umanjenja mogu nadoknaditi i nadmašiti.

Naglašava se i da je menadžmentu tvrtke već osjetnije smanjena plaća, ali i da se ostala prava iz dosadašnjeg kolektivnog ugovora, poput božićnica i regresa ne ukidaju, već je njihova isplata također vezana uz rezultat, odnosno dostizanje postavljenog cilja EBITDA-e.

"Zahtjevi Sindikata Dalekovod proizvodnje, koji jedini od uključenih strana podržava štrajk, u procesu pregovora i mirenja bili su nerealni i dugoročno neodrživi za tvrtku. Samo potpuno provođenje plana restrukturiranja jamči samoodrživost kompanije i čuva radna mjesta zaposlenih uz potencijal za rast u budućnosti, do kojeg može doći isključivo suradnjom radnika, socijalnih partnera i Uprave do ispunjenja zajedničkih ciljeva", zaključuje Uprava.

Štrajk u Dalekovod proizvodnji, nakon neuspjelih pregovora s novoimenovanim predsjednikom uprave Gordanom Kolakom o novom kolektivnom ugovoru i mirenja pregovaračkih odbora sindikata i poslodavca, najavljen je za danas, a trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata Dalekovod proizvodnje. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:06