U VODI NEMA UTJEHE

PODIGNUTA KVALITETA JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA I USPJEH NA EU TRŽIŠTU Hrvati ispekli rakije vrijedne 4,6 milijuna dolara

Na ime paušala i trošarine u 2014. godini uplaćeno je više od pet milijuna kuna u državni proračun
Hum, 281012.U najmanjem gradu na svijetu odrzana je 12. smotra domacih rakija, pod sloganom "Domaca rakija je nasa medizija", okupila je 47 proizvodjaca iz Istarske i Primorsko goranske zupanije, Dalmacije te Zagreba. Vrijedni ziri kusao je 109 uzoraka rakija a tu je bilo rakija od grozdjanog dropa, aromatiziranih ljekovitim travama te vocem. U ziriju uz ostale su bili i Edi Maruzin te Barbara Munjas iz Gustafa. Uz rakije bilo je tu prsuta te drugih Istarskih specijaliteta.Foto: Srecko Niketic / CROPIX
 Srećko Niketić / CROPIX

Intenziviranje proizvodnje i poticanje izvoza voćnih rakija dovelo je do ostvarenja deviznog priljeva u prvih devet mjeseci 2015. godine od čak 4,6 milijuna američkih dolara, u odnosu na uvoz u vrijednosti svega 2,62 milijuna dolara što čini pozitivnu razliku od dva milijuna dolara, piše tportal .

‘Proizvodnja voćnih rakija malih proizvođača jakih alkoholnih pića unazad desetak i više godina karakterizirala je nestandardizirana proizvodnja neujednačene kvalitete i jakosti pića te velika siva ekonomija u toj gospodarskoj djelatnosti. Međutim, donošenjem Zakona o trošarinama i određenih pravilnika uz kontinuiranu edukaciju proizvođača kroz komorski sustav, mali proizvođači jakih alkoholnih pića podigli su kvalitetu i razinu proizvodnje te postali izvoznici na zahtjevnom EU tržištu’, objasnila je tportalu pomoćnica direktorice Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Žaklina Jurišić.

Inače, trošarina na rakiju se obračunava ovisno o obujmu prijavljenog kotla kao godišnji paušal od 100 kn, odnosno 200 kn za kotao veći od 100 litara. U iznos godišnjeg paušala uključena je i neoporeziva količina jakih alkoholnih pića od 20 litara čistog alkohola po kućanstvu što podrazumijeva 50 litara rakije od 16 gradi ili 40 posto alkohola. Ukoliko se ispeče veća količina, dodatno se obračunava i plaća puni iznos trošarine od 53 kn po litri čistog alkohola.

Na ime paušala i trošarine u 2014. godini uplaćeno je više od pet milijuna kuna u državni proračun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:55