ŠTRAJK GLAĐU

Popijač: Željezara Split neće u stečaj!

Za radnike stečaj ne dolazi u obzir, jedino su spremni pristati na nastavak proizvodnje
 Igor Sambolec/Cropix

ZAGREB - Ministar gospodarstva Đuro Popijač, Fond za privatizaciju i radnici Splitske željezare koji već tjedan dana štrajkaju glađu dogovorili su danas da će sljedeći tjedan pokušati pokrenuti proizvodnju. Radnici će tada odlučiti hoće li prekinuti štrajk glađu.

Državni tajnik Ruđer Friganović je nakon sastanka, koji je trajao više od četiri sata, rekao kako će se u ponedjeljak početi rješavati problem žice oko koje se Željezara spori s tvrtkom Trast, kako bi se ta žica iskoristila za ponovno pokretanje proizvodnje.

Spor s Trastom

Riječ je o 1.500 tona čelične žice uskladištene u splitskoj Sjevernoj luci, na koju prijevozničko-logistička tvrtka Trast tvrdi da polaže pravo na ime dugova Željezare.

Friganović je najavio i da se nastavlja potraga za strateškim partnerom, pa će Ministarstvo u ponedjeljak obaviti razgovor s još jednim kandidatom, a do kraja mjeseca znat će se ima li Željezara potencijalnog partnera za preuzimanje ili nema.

Na upit o eventualnom pokretanju stečaja državni tajnik je odgovorio kako je "stečaj uvijek opcija ali u ovom slučaju nije razmatran, on je zadnja opcija".

Friganović je pohvalio i većinskog vlasnika Željezare, poljski Zlomrex, za "konstruktivan pristup" jer je Zlomrex spreman zajednički tražiti potencijalnog partnera.

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević ocijenio je kako radnici na sastanku nisu dobili čvrste garancije da će problem Željezare uskoro biti riješen, no pokazana je dobra volja.

Ključni problem trenutno je pitanje kako nastaviti proizvodnju jer stečaj ne dolazi u obzir, naglasio je Dragičević dodavši kako će biti zadovoljan ako se nastavi proizvodnja bar u dijelu gdje se od čelične žice proizvode mreže.

Apel štrajkašima

- Apeliram na radnike koji štrajkaju glađu da više ne ugrožavaju svoje živote, dobra volja je pokazana pa ćemo pokušati pričekati još dva-tri tjedna da vidimo je li realizirano ono što je dogovoreno - kazao je Dragičević.

Jedan od štrajkaša glađu najavio je da će se o eventualnom prekidu ili nastavku štrajka odlučiti na sastanku Stožera za spas Željezare te ocijenio kako postoji "dobra volja da počnemo parcijalno s proizvodnjom". No drugi štrajkaš je novinarima izrazio nezadovoljstvo sastankom jer ništa nije riješeno. S. B.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 02:02