Jurišna puška

POSAO OD 300 MIL. EURA ZA FRANCUSKU VOJSKU Hrvatski HS Produkt očekuje i pomoć premijera

Premijer Tihomir Orešković i Željko Pavlin, direktor HS Produkta
 Robert Fajt / CROPIX

Tehnički premijer Tihomir Orešković rekao je u ponedjeljak nakon obilaska karlovačke tvornice oružja HS Produkt da namjerava svojim kontaktima pomoći kako bi hrvatska jurišna puška bila odabrana na međunarodnom natječaju za isporuku oružja francuskoj vojsci.

Podsjetivši da je krajem svibnja prisustvovao Vijeću poduzetnika Francuska-Hrvatska pri međunarodnom predstavništvu francuske udruge poslodavaca MEDEH, Orešković je rekao da je tu prigodu iskoristio za komunikaciju s francuskim premijerom i drugima, jer je HS produkt u konkurenciji za nabavu sto tisuća pušaka za francusku vojsku i policiju.

"Mala zemlja Hrvatska u konkurenciji je sa svjetskim proizvođačima. Oduševljen sam viđenim", rekao je Orešković nakon obilaska proizvodnih pogona u Karlovcu, te je poželio HS produktu da što prije postigne godišnju kvotu od milijun komada proizvedenih pištolja.

"Možemo konkurirati poznatom pištolju Sig Sauer ili talijanskoj Beretti, a mislim da smo ih već prestigli u tehnologiji, investiciji, viziji, ali i onom što je najvažnije - znanosti", rekao je Orešković.

Ocijenio je da HS Produkt može biti primjer drugima, rekavši da je ta tvrtka na svjetskom nivou i da bi bilo sjajno kad bi ju se moglo kopirati.

Direktor HS Produkta Željko Pavlin Oreškovićev je posjet ocijenio važnim, jer se, kako je rekao, radi o strateškoj proizvodnji kod koje je politika uvijek bitna, posebno otkako je Hrvatska u NATO-u.

"Oružje je strateška stvar i kada se neka zemlja odlučuje za naše oružje ona doista želi znati imamo li potporu svoje matične države i politike", rekao je Pavlin.

O natječaju za francusku vojsku Pavlin je rekao da je riječ o potencijalnom poslu od 300 milijuna eura, u što su uključene puške, bacači, dio streljiva, granate i dodatna oprema. Odluka o odabiru proizvođača trebala bi se znati do kraja godine.

"Nadamo se pozitivnom rezultatu. Pored cijene i kvalitete odlučivat će i politika i tek treba vidjeti kakve su nam tu šanse. No, da nismo procjenjivali da možemo uspjeti, ne bismo se ni natjecali", zaključio je Pavlin.

Na novinarsko pitanje što je s ranije najavljivanom mogućnosti gradnji tvornice streljiva u Karlovcu, Pavlin je odgovorio da je ta investicija trebala ići zajedno s državom, da su određeni koraci bili napravljeni, od lokacije do financijskih konstrukcija, potencijalnih dobavljača i tržišta, no da je to složen projekt.

"Nema puno zemalja koje imaju svoju proizvodnju streljiva i u svim takvim tvornicama uključena je država, ili kao kupac ili i kao investitor. Mi taj dio nismo završili. U međuvremenu su se javili potencijalni vanjski investitori, međutim tu je opet u pitanju posao s oružjem i mi, primjerice s Kinezima, ne možemo samo tako ući u taj posao", zaključio je Pavlin.

Ustvrdio je da se od plana nije odustalo te da je na čekanju i nije "top prioritet", ali da će ga HS Produkt realizirati nađe li partnere s kojima ga može provesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:16