NAKARADAN SUSTAV

Poslodavci: Hrvatski radnici nas ucjenjuju, dopustite da nam da uvedemo strance iz BiH!

Ilustracija
 Ivo Ravlić / CROPIX

Poslodavcima, posebice onima koji posluju na otocima i priobalju, nedostaje na tisuće radnika.

Točan broj, kažu, nije moguće izračunati, ali riječ je o manjku dramatičnih razmjera koji bi, upozoravaju, mogao ugroziti i čitavu turističku sezonu, piše Slobodna Dalmacija.

Predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca izložili su na izvanrednom sastanku ovaj problem resornim ministrima,Nadi Šikić, ministrici rada, i Antonu Klimanu, ministru turizma.

"Apsurdno je da, s jedne strane, imamo velik broj nezaposlenih, a, s druge, da nam nedostaje radnika spremnih za rad u realnom sektoru", požalili su se HUP-ovci ministrima, tražeći od njih rješenje za ovu neobičnu situaciju.

A rješenje se, iz njihova rakursa, krije u povećanju broja radnih dozvola za strance. Ugostiteljstvo i turizam su pri tome posebno zakinuti jer je za sve poslove koje ovi sektori nude, od recepcije preko kuhinje do hotelske sobe, i to za čitavu zemlju, odobreno tek 85 dozvola. Točnije, ako HUP-ovce pitate, 85 smiješnih dozvola. Koje su "planule" za sat vremena.

- Sustav je nakaradan. Nema pravog izračuna što nam i koliko toga treba. Ovo što imamo tek je "copy-paste" od lani, a lani smo imali "copy-paste" od preklani, i tako stalno, a da nitko ozbiljno ne promisli politiku zapošljavanja stranaca. Kad bi se odblokirao sustav izdavanja radnih dozvola za radnike iz Bosne i Hercegovine, sve bi bilo puno lakše - kaže Natali Komen Bujas, direktorica HUP - udruge ugostiteljstva i turizma.

Uostalom, ministri su ostali šokirani kad su na spomenutom sastanku čuli da svega 10 posto prijavljenih reagira na pozive sa Zavoda za zapošljavanje kad im se nudi sezonski posao. Neće, rečeno je, niti da čuju uvjete zaposlenja.

- Prvi put se suočavamo s ucjenama. Radnici doslovno ucjenjuju poslodavce i traže od njih isplatu dnevnica, plaću u neto iznosu, plaćen smještaj, režije... - ističe Komen Bujas.


- S obzirom na to da je ljeto pred vratima, za neke neće biti drugog rješenja, bit će prisiljeni povisiti plaću ako misle doći do radne snage - smatra Natali Komen Bujas, ističući kako je najveća potraga za kuharima i konobarima, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:11