Elda

POTAKNUO IH BREXIT Hrvatski proizvođač tekućina za e-cigarete otvara pogon u Sjevernoj Irskoj

Iz pogona Elde u Novoj Gradiški
 Danijel Soldo / HANZA MEDIA

Zbog Brexita novogradiška Elda, proizvođač tekućina za elektronske cigarete, priprema otvaranje pogona u Ujedinjenom Kraljevstvu. Prvi je to konkretan primjer jedne hrvatske tvrtke koja razvodu Velike Britanije i kontinentalne Europe namjerava doskočiti pokretanjem proizvodnje na Otoku. Zasad.

Kako nam je potvrdio Dario Marenić, predsjednik Uprave i suvlasnik Elde, u tijeku su pripreme za otvaranje pogona, koji bi poslije Brexita trebao pokrivati 65-milijunsko tržište Velike Britanije, ali i njezinih prekomorskih posjeda, kao i zemalja s kojima bi London u budućnosti sklapao ugovore o slobodnoj trgovini. Elda bi pogon najvjerojatnije otvorila u Belfastu, glavnom gradu Sjeverne Irske, te bi u njemu zaposlila 30-ak ljudi. Vrijednost investicije u takav pogon, objašnjava Marenić, iznosila bi do tri milijuna eura.

Model razvoda

- Već smo započeli pripremne radnje, poput ispitivanja i traženja lokacije za gradnju pogona i poreznog sustava. Ako se one pokažu pozitivnima, već u rujnu bismo krenuli u realizaciju tog projekta - otkriva Marenić. No, puno će toga, naravno, ovisiti i o modelu razvoda koji dogovore London i Bruxelles.

Marenić dodaje kako Elda već ima tvrtku za distribuciju u Dublinu, prijestolnici Republike Irske, koja ostaje u EU, a u kojoj radi sedam zaposlenika. Upravo je blizina Sjeverne Irske Dublinu, odnosno činjenica da se nalaze na istom otoku iako su politički razdvojeni, i presudila u namjeri Elde da pogon za britansko tržište otvori u Ulsteru, a ne u nekom drugom dijelu Ujedinjenog Kraljevstva.

Carinski zid

- Elda na britanskom tržištu ostavruje oko 20 posto svojih ukupnih prihoda. Mi Brexit ne možemo dočekati nespremni - poručuje Marenić.

Prema Marenićevim podacima, Elda ima godišnje prihode od oko 22 milijuna kuna, a neto dobit joj je lani iznosila 4,5 milijuna kuna. Zapošljava 49 ljudi, izvozi u 83 zemlje, a najveći dio prihoda ostvaruje upravo izvozom.

Osim potrebe držanja širom otvorenih vrata britanskog tržišta i nakon Brexita, čelni čovjek Elde kao razloge izglednog pokretanja proizvodnje u Ujedinjenom Kraljevstvu navodi i jednostavnost poslovanja.

Upravo je lakoća poslovanja i glavni razlog zbog kojih je dosad niz hrvatskih kompanije, uglavnom iz IT sektora, na Otoku pokrenuo tvrtke. Među njima je i poslovni anđeo Hrvoje Prpić, koji kaže da u Velikoj Britaniji, preciznije u Londonu, ima četiri tvrtke.

- Naši informatičari u Velikoj Britaniji otvaraju tvrtke jer je tamo lakše poslovati nego u Hrvatskoj. No, to nema veze s Brexitom - napominje Pripić, koji dodaje da osobno ne vjeruje da će do Brexita u konačnici doći.

Ni Damir Novotny, ekonomski analitičar, ne očekuje da će Brexit u konačnici Britaniju i EU razdvojiti velikim carinskim zidovima: takvo nešto, ističe, nije u interesu ni britanskog, ni europskog biznisa. Uostalom, dodaje, ni ishod nedavnih izbora u Velikoj Britaniji ne ide u prilog “tvrdom” razvodu Otoka i kontinenta. Sve upućuje na to, ocjenjuje naš sugovornik, da će se tražiti nekakvo kompromisno rješenje, po uzoru na ono koje EU ima s Norveškom ili Švicarskom.

- U takvim uvjetima nije realno očekivati ni da će doći do nekakve ‘invazije’ europskih tvrtki u Veliku Britaniju - naglašava Novotny.

Unatoč tome, Novotny ističe kako bi Brexit europskim tvrtkama koje pokrenu proizvodnju u Britaniji mogao donijeti određene prednosti. Prva je razvijeno britansko financijsko tržište, koje tvrtkama omogućuje i lakši pristup financiranju. Druga je, pak, mogućnost da Vellika Britanija, nakon što napusti EU, liberalizira trgovinu sa SAD-om, što bi i hrvatskim tvrtkama koje poslovanje pokrenu u Britaniji olakšalo izvoz na golemo i bogato američko tržište.

Uvjeti Londona

U svakom slučaju, predstojeće će razdoblje, u kojem će se dogovarati brakorazvodna parnica Britanije i EU, biti zanimljivo i za hrvatske tvrtke. Hoće li se još neka odlučiti za pokretanje proizvodnje u toj zemlji, vidjet će se uskoro, a odluka će, prema svemu sudeći, ovisiti o uvjetima koje London bude ispregovarao za izlazak iz EU. Dosad su, inače, europske tvrtke uglavnom najavljivale odlazak iz Britanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2022 13:32