Nezadovoljan najveći dioničar

POZIV NA UZBUNU 'Pevec je krenuo u krivom smjeru i nije izašao na uređeno tržište ZSE kao što je bilo planirano. Tražimo zaštitu za sve dioničare'

Zbog disfunkcionalne Uprave ostali smo bez mogućnosti utjecaja na kompaniju. Zato zovemo sve suvlasnike da nam se priključe, kaže Želimir Kodrić, vlasnik Samoborke i Maloprodajnih ulaganja i najveći dioničar Peveca, koji traži sazivanje izvanredne skupštine društva
Želimir Kodrić, vlasnik Samoborke i Maloprodajnih ulaganja i najveći pojedinači dioničar Peveca
 Sandra Šimunović / HANZA MEDIA

Tvrtka Maloprodajna ulaganja, najveći pojedinačni dioničar Peveca, uputila je zahtjev za sazivanje izvanredne skupštine društva s dnevnim redom od pet točaka: izlazak na prvu kotaciju Zagrebačke burze, isplata zadržane dobiti, povećanje temeljnog kapitala, izmjena Statuta te imenovanje člana Nadzornog odbora.

Cilj im je, kako ističu, zaštititi interese svih dioničara jer im se ne sviđa u kojem smjeru ide Pevec, oko kojeg se donedavno vodila bitka između dvije struje: one koju je predvodila Samoborka i onu koju je predvodila Dicentra. Pobijedila je Dicentra, a jedan od njezinih osnivača, Jurica Lovrinčević, došao je na čelo Peveca. Što se sada događa u tom bjelovarskom trgovačkom lancu i što dioničari žele, ispričao nam je Želimir Kodrić, vlasnik Samoborke i Maloprodajnih ulaganja.

Koja je pozadina vašeg poziva na izvanrednu skupštinu?

- Nakon završetka četverogodišnjeg poslovnog ciklusa, kojim je Pevec pod upravljanjem tadašnje Uprave na čelu s Darkom Šketom, postao uspješno restrukturirana kompanija, danas ostvaruje pozitivne rezultate i zauzima značajnu tržišnu poziciju. No, zbog neprovođenja odluka Glavne skupštine, Maloprodajna ulaganja kao najveći pojedinačni dioničar Peveca smatra da su ovi potezi rezultirali neizvjesnošću kad je riječ o nastavku i održavanju pozitivnog kontinuiteta stabilnog i uspješnog poslovanja Peveca. Posljednjih šest mjeseci sve je stalo i poslovanje je netransparentno.

Sadašnja Uprava nije provela prethodnu odluku Glavne skupštine i već pripremljeni prospekt nije predan na odobrenje Hanfi s ciljem da Pevec izađe na uređeno tržište Zagrebačke burze, čime bi se ostvarilo transparentno izvještavanje te bi se stvorili preduvjeti za ulazak institucionalnih investitora u dioničku strukturu, a time i dodatno povećala vrijednost tvrtke. To se nije dogodilo i cijena dionice pada.

Dakle, ništa od kotacije na Zagrebačkoj burzi, a čini se ni od kupnje slovenskog Merkura. Ili se varam?

- Prema nekim informacijama, Uprava se povukla iz kupnje Merkura, što je vrlo problematično s obzirom na to da je njegova strateška vrijednost istovjetna Pevecovoj, koji bi, kao tvrtka iste vrijednosti, mogao biti u poziciji da preuzme svojeg najjačeg konkurenta u regiji. Stvorila bi se direktna sinergija jer se oni nigdje ne dodiruju sa svojim trgovinama, nego de facto polica Merkura postaje polica Peveca. Znači, interes je hrvatskog proizvođača da u Sloveniji i Srbiji plasira hrvatski proizvod. Bivša Uprava razgovarala je s EBRD-om i potencijalnim investitorima o kupnji Merkura, koji su kao preduvjet istaknuli transparentno poslovanje, profesionalnu Upravu i Nadzorni odbor. Od toga sada nema ništa.

Gdje je zapelo s tim projektima? I zašto?

- Od izvanredne skupštine očekujemo zaštitu interesa svih manjinskih dioničara, među kojima je čak oko 1500 branitelja jer se puno toga promijenilo. Promijenila se kompletna vlasnička i upravljačka struktura, najavljene su promjene poslovnog smjera i aktivnosti usmjerene u ponovni ulazak u kupnje zemljišta i gradnju poslovnih centara. Stoga postoji opravdana bojazan da bi navedene okolnosti mogle negativno utjecati na nastavak uspješnog poslovanja.

Želite reći da se Pevec vraća na stari put, onaj isti koji ga je doveo u probleme prije nekoliko godina?

- Da, prema mojim saznanjima, Uprava ne prati zacrtanu strategiju. Pevec, praktički, ni nema upravu. Jedan član vodi tvrtku od 1300 ljudi. I to je direktan sukob interesa s obzirom na to da Pevec zastupa osoba koja je suvlasnik Dicentre, koja je, pak, drugi najveći pojedinačni dioničar Peveca. No, u ovom trenutku ne možemo ništa. Zato pozivamo male dioničare da se priključe nama kao pojedinačno najvećem dioničaru i da se izborimo za što transparentnije poslovanje. Nije jasno u kojem smjeru Uprava Peveca želi ići, ali mislim da ne ide u dobrom smjeru. Pevecu ne trebaju nekretnine, on je veletrgovac. Megalomanske nekretnine, gradnja centara u vlastitoj režiji, ono je što je Pevec i dovelo u probleme. Pevec je jedan od vodećih trgovaca u ‘uradi sam’ segmentu u regiji i kao takav se mora razvijati u tom smjeru. S druge strane imate Dicentru i njezina osnivača Juricu Lovrinčevića, koji se bave uvozom i proizvodnjom grickalica te sada u centrima Peveca nailazite na policama proizvode iz prehrambene industrije. To ne smatramo dobrim smjerom Pevecova daljnjeg razvoja. Nama je konkurencija Bauhas, a ne Konzum. Pevec je trgovački lanac neprehrambenih artikala. Bio je mješoviti lanac i onda se dogodilo to što se dogodilo.

Sprema li se možda neka nova bitka za Pevec?

- Ne bih rekao da je ovo bitka. Uvijek postoji više fronti, no u konačnici odlučuju dioničari. Mislim da je interes svih dioničara, a ne samo Samoborke, da Pevec radi što bolje.

Mi samo želimo profesionalnu i transparentnu Upravu, kao i Nadzorni odbor koji će dobro reflektirati vlasničku strukturu, u kojem će biti veliki i mali dioničari, profesionalci i nezavisni članovi. Želimo da društvo nastavi daljnje akvizicije kako bi povećalo prihode i kako bi hrvatski proizvođači mogli povećati svoju proizvodnju. Općenito, nije nam u interesu mijenjati Upravu i Nadzorni odbor ako dobro funkcioniraju, a sada nije tako.

Objavljuju se oglasi o kupnji nekretnina, kadrovi se mijenjaju bez natječaja, postavljaju se bivši političari, s internetskih stranica tvrtke miču se financijski pokazatelji, a Dicentra potajno kupuje i povećava vlasnički udio. Trebaju platiti fer cijenu dionice, a ne kupovati ispod stola, umanjivati vrijednost društva, iskazivati nerealne gubitke... Čini se da ne žele raditi transparentno, a to ne može biti dobar smjer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 00:31