Hrvoje Kolarić

PREDSJEDNIK UPRAVE BELUPA O NAJVEĆEM GREENFIELD ULAGANJU 'Već idući tjedan počinje proizvodnja kozmetike s posebnom namjenom'

Hrvoje Kolarić (lijevo).
 HANZA MEDIA

Proizvodnja u novoj Belupovoj tvornici počinje potkraj svibnja, otkrio je Hrvoje Kolarić, predsjednik Uprave Belupa.

Tako će se u prvoj fazi proizvodnog procesa u novoj tvornici pripremati prvi dio Belupova asortimana - kozmetika s posebnom namjenom, a druga faza počinje krajem rujna. Kolarić nam je otkrio što će im sve donijeti jedno od najmodernijih farmaceutskih postrojenja u regiji, vrijedan 530 milijuna kuna, te kakvi su im planovi za budućnost.

U utorak ste otvorili novu tvornicu, koja je jedno od najmodernijih farmaceutskih postrojenja u regiji. Kada počinje proizvodnja i što će se prvo naći na proizvodnoj liniji?

- Da, ponosni smo na nove Belupove tvornice i jednu od najvećih greenfield investicija u regiji koja je vrijedna 530 milijuna kuna. U prosincu prošle godine tvornica je dobila uporabnu dozvolu za rad i već idući tjedan počinje prva proizvodnja u statusu kozmetike s posebnom namjenom.

U koliko će se faza odnosno etapa taj proces odviti i kada očekujete da će tvornica raditi punim kapacitetom?

- Kako sam istaknuo, prva faza, odnosno proizvodnja kreće potkraj svibnja. Dinamika popunjenosti kapaciteta je razrađena i ovisi o realizaciji planiranih transfera tehnologija za sve proizvode koje ćemo proizvoditi. U novoj proizvodnji želimo u 2017. transferirati i u jesen početi proizvoditi Ibuprofen, Normabel, Zaracet, Ramzid, Lupocet, Belosalic mast, Herplex i brojne druge proizvode iz Belupova portfelja. Koncem 2018. planirana iskorištenost svih raspoloživih kapaciteta, računajući na dvosmjenski rad, jest 67 posto.

Mediji su se nakon službenog otvorenja žalili da u novoj tvornici nije bilo dopušteno snimanje. Zašto?

- Predstavnicima medija je bio dozvoljen obilazak tvornice, ali zbog sigurnosnih razloga, što je uobičajena praksa kod zahtjevnih tehnologija poput proizvodnje lijekova, nije bilo dopušteno fotografiranje i snimanje.

Prema vašim procjenama, nove linije povećat će postojeće kapacitete za 150 posto te osigurati proizvodnju oko 100 milijuna pakiranja godišnje, što to znači u brojkama?

- Nova investicija pruža Belupu mogućnost ulaganja u nove tehnologije koje će rezultirati proizvodnjom generičkih lijekova s dodanom vrijednošću kao što su lakše doziranje i uzimanje lijeka te njegovo brže i efikasnije djelovanje. Također, uz pomoć novih tehnologija Belupo će proizvoditi lijekove nove generacije kao što su pjene, sprejevi, flasteri s otpuštanjem doziranog lijeka te lijekovi u formi žvakaćih guma. Koliko nam je nova tvornica bila potrebna najbolje govore podaci o iskorištenosti kapaciteta iz postojećih tvornica. Primjerice, u ‘starim’ smo tvornicama krutih oblika lijekova te tvornici u polukrutim i tekućim oblicima lijekova u 2015. i 2016. radili u tri smjene svih pet dana u tjednu. U pojedinim smo pak dijelovima proizvodnje - granulaciji i miješanju krema i masti - tijekom te dvije godine imali više od 20 radnih subota godišnje. Novi će nam proizvodni kapaciteti dati mogućnost fleksibilnijeg planiranja proizvodnje, ali i brze reakcije u slučaju nenadane potrebe tržišta, što posljednje dvije godine nismo imali.

Trenutačno prihodi Belupa u ukupnim prihodima Podravka grupe čine gotovo 25 posto, koliko će, po vašim računicama, oni iznositi, iduće godine u ovo vrijeme?

- S obzirom na to da nove tvornice garantiraju značajno povećanje proizvodnje, to znači i veće prihode od plasmana naših proizvoda kako na domaće, tako i na naša izvozna tržišta. Sukladno tome vjerujemo da će Belupo i povećati udio svojih prihoda u ukupnim prihodima Podravka grupe. U prvom kvartalu 2017. prihodi od prodaje iznosili su 189,6 milijuna kuna, što predstavlja rast od 4 posto u odnosu na usporedno razdoblje prethodne godine.

Zbog većih kapaciteta, je li u planu izlazak i na nova tržišta? Najavljivali ste jači iskorak na rusko te istočnoeuropska tržišta. Što je s tim?

- Belupo je snažno izvozno orijentirana kompanija koja na hrvatskom tržištu ostvaruje 52,4 posto prihoda od prodaje, a ostalih 47,6 posto ostvarujemo na 16 inozemnih farmaceutskih tržišta. U 2016. smo na zahtjevnom ruskom tržištu, u izlazima iz veledrogerija prema ljekarnama, u rubaljima rasli 21 posto, a u prvom kvartalu ove godine u odnosu na prvi kvartal 2016. u izlazima iz ljekarni prema veledrogerijama rasli smo 22 posto.

'Nevjerojatno je da Jakšić dovodi u pitanje ulaganje'

Nakon otvorenja u utorak uslijedili su komentari kako je premijer Plenković zbog lokalnih izbora zapravo otvorio tvornicu bez svih dozvola?

- Nevjerojatno mi je da aktualni obnašatelj dužnosti gradonačelnika Koprivnice g. Jakšić dovodi u pitanje ovako vrijednu investiciju koja će pridonijeti daljnjem razvoju gospodarstva u gradu kojem je na čelu. Od gradonačelnika nekog grada, uz skrb o gradu i građanima, očekuje se da potiče investicije, stvaranje nove vrijednosti, novih radnih mjesta od kojih žive brojne obitelji grada i županije. Žao mi je da ovaj veliki događaj za sve nas koristi u političke svrhe.

Ponavljam, još lani u prosincu nova Belupova tvornica dobila je uporabnu dozvolu. Tijekom svibnja započinje komercijalna proizvodnja prvog dijela asortimana - kozmetike s posebnom namjenom. Drugi dio proizvodnih pogona su u procesu validacije, što je uobičajeni proces te kreću u pogon krajem mjeseca rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:06