TEHNOLOGIJE

Preko kutije cigareta do internet portala

QR kod omogućuje da se lako doznaju gradski događaji, gdje se u kafićima smije pušiti i slično
Beograd, 280510. Hotel Hayat. Konferencija "Privredna suradnja Hrvatske i Srbije - kako je unaprediti". Na slici: Davor Tomaskovic predsjednik UO, TDR.Foto: Vesna Lalic / CROPIX
 Vesna Lalić / CROPIX

ZAGREB - Tvornica duhana Rovinj prezentirala je jučer svoje novo interaktivno pakiranje cigareta koje na sebi sadrži u svijetu sve popularniji QR kod. Na otisnutom kodu, koji je prije 15 godina napravljen prvi put u Japanu, potrošači preko mobilne aplikacije mogu doći do internetskih stranica na kojima mogu dobiti niz korisnih informacija (o događajima u svim gradovima u regiji, kafićima gdje je dopušteno pušenje itd.).

Zašto nema uvoza iz Srbije

Predsjednik Uprave TDR-a Davor Tomašković požalio se da je lanjsku godinu obilježila dramatična promjena uvjeta poslovanja zbog promjena trošarina i restriktivnih zakonia o zabrani pušenja.

Na pitanje novinara iz Srbije zašto se u Hrvatsku ne uvoze cigarete iz ove susjedne države, gdje svoje tvornice imaju čak tri vodeće multinacionalne kompanije, Tomašković je rekao kako ne može komentirati poslovne odluke konkurencije, no činjenica je da na tržištu Hrvatske nema izvancarinskih barijera niti bilo kakvih prepreka da se cigarete uvoze u Hrvatsku.

Usklađivanje s EU

Tomašković je rekao kako bi hrvatska Vlada već sada trebala početi usuglašavati pregovaračku poziciju prema EU, koja prema novim smjernicama od 2014. zahtijeva porezno opterećenje od 90 eura za 1000 cigareta. Hrvatska je već sada na 62 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 04:19