IZVJEŠĆE O 2017.

Prihodi Ericssona NT pali gotovo 7 posto, neto dobit više od 38 posto

 
Gordana Kovačević
 Bruno Konjević / Hanza Media

Prihodi od prodaje Ericssona Nikole Tesle iznosili su u prošloj godini 1,48 milijardi kuna, što je 6,9 posto manje nego godinu dana prije i posljedica je pada prodaje na izvoznim tržištima, bez Ericssonova, dok je neto dobit pala po dvoznamenkastim stopama.

Prema izvješću te tvrtke, objavljenom u petak, neto dobit iznosila je lani 67,9 milijuna kuna, što je 38,7 posto manje nego godinu dana prije.

"U četvrtom tromjesečju, zbog složenosti velikog strateškog projekta izvršena su rezerviranja i prilagodbe po projektu, na temelju postojećih okolnosti i predviđanja budućih događaja, što je utjecalo na dobit u 2017. Isključujući utjecaj tečaja i rezerviranja, povrat od prodaje veći je u odnosu na prethodnu godinu", poručila je u izvješću Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.

Na domaćem tržištu lani je ukupno ostvareno 276,6 milijuna kuna prihoda od prodaje, što je 3 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Na izvoznim tržištima, bez Ericssonova, prihodi od prodaje iznosili su 279,2 milijuna kuna, što je 38 posto manje u odnosu na prethodnu godinu.

Pritom su na tržištu Zajednice Neovisnih Država prihodi od prodaje značajno niži nego prethodne godine, više od 50 posto, uglavnom zbog manjeg broja projekata modernizacije mreže i nepovoljnog kretanja tečaja, navodi se u izvješću.


- 2013. U FOTOGRAFIJAMA CROPIX-A -

Zagreb, 290813.
Gordana Kovacevic, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

Na Ericssonovu tržištu ostvareno je, pak, 925,8 milijuna kuna prihoda od prodaje, što je 6 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 18,7 posto, usluge za Ericsson 62,5 posto, dok ostala izvozna tržišta sudjeluju s 18,8 posto.

Bruto dobit Ericssona NT-a iznosila je u prošloj godini 150,9 milijuna kuna, što je 20,5 posto manje nego godinu dana prije, dok je bruto marža pala s 11,9 na 10,2 posto, kao posljedica rezerviranja i prilagodbi po projektu s kupcem te negativnog utjecaja tečajnih razlika.

U izvješću se navodi i da je operativna dobit pala za 33,4 posto, na 75,7 milijuna kuna, kao posljedica manjeg volumena prodaje i bruto dobiti.

"Značajno smo investirali u nove poslovne prilike kako bismo osigurali održivo poslovanje u ciljanim područjima. Godina je bila i u znaku povećanih investicija vezanih uz nove tehnološke promjene kao priprema za petu generaciju (5G) mobilnih komunikacijski sustava", poručila je u izvješću Gordana Kovačević.

Dodala je da udio izvoza u ukupnim prihodima grupe iznosi oko 70 posto, što tu kompaniju čini najvećim hrvatskim izvoznikom u informacijsko-komunikacijskim tehnologijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:48